Optimaliseer je afbeeldingen

De impact van afbeelding optimalisatie

Afbeeldingen zijn onmisbaar voor een website, maar ze hebben een substantiële impact op de laadtijd van de pagina. Grotere afbeeldingen kunnen de laadtijd van je webpagina’s vertragen, waardoor ook je hele website vertraagt. In dit artikel bespreken we de impact van afbeelding optimalisatie op je website en de 10 beste optimalisatie plugins.

Kleinere bestanden

Afbeelding optimalisatie is belangrijk voor de prestaties van je website. Door afbeeldingen te verkleinen zonder kwaliteitsverlies en onnodige gegevens te verwijderen die je camera opslaat wanneer je een foto maakt, kun je de prestaties van je site verbeteren. Zelfs als het bestand slechts enkele kilobytes kleiner is, kan de combinatie van alle afbeeldingen op één pagina leiden tot aanzienlijke prestatieverbetering. Het is belangrijk om te onthouden dat het optimaliseren van meerdere afbeeldingen op je site wel veel tijd en hostingbronnen kan vergen.

10 beste plugins voor optimalisatie van je afbeeldingen

Er zijn verschillende plugins beschikbaar om afbeelding optimalisatie te vergemakkelijken. Hieronder staan tien van de beste plugins voor het optimaliseren van afbeeldingen:

  1. Smush

Smush is de meest populaire afbeelding optimalisatie plugin voor WordPress.  De tool optimaliseert je afbeelding zonder verlies van kwaliteit. Daarnaast gaat Smush de afbeelding automatisch vergroten of verkleinen wanneer dat nodig is en zal het aan lazy loading doen. Hierdoor worden afbeeldingen pas geladen wanneer ze nodig zijn op de website.

  1. Optimus

Is bandbreedte een probleem? Optimus optimaliseert je afbeeldingen door ze naar de server van Optimus te sturen en een kleinere afbeelding terug te sturen, die vervolgens op je website wordt getoond. Deze tool werkt volledig automatisch, dus je hoeft zelf helemaal niets te doen.

  1. EWWW Image optimizer

Deze plugin lijkt heel hard op de vorige twee, het grote verschil is dat EWWW een ongelimiteerde bestandgrote ondersteund. Dus, heb je heel grote bestanden die je wil optimaliseren? Dan is dit de ideale plugin.

  1. ShortPixel Image Optimizer

Shortpixel biedt naast de lossless afbeelding optimalisatie (geen kwaliteitsverschil), ook de optie om lossy optimalisatie te doen, hier wordt het bestand verkleind met een klein kwaliteitsverschil. Deze methode zorgt voor nog kleinere bestanden.

  1. TinyPNG – JPEG

Deze tools optimaliseren jouw afbeeldingen automatisch, ze doen dit door overbodige data te verwijderen. De plugin geeft elke maand 100 afbeeldingen gratis. Wil je er meer doen? Dan heb je een betalend account nodig.

  1. Imsanity

Deze plugin zal het formaat van je afbeelding veranderen, in plaats van het comprimeren. Je kan met deze tool maximum parameters instellen, dan zal het automatisch elke afbeelding verkleinen die daar boven gaat.

  1. Imagify

Imagify zal alle foto’s op je website en alle foto’s in je mediafolder comprimeren. Dit gebeurd allemaal automatisch, je hoeft dus zelf niets te doen.

  1. Resmush.it

ReSmush.it is in veel aspecten hetzelfde als de andere plugins. Wat het speciaal maakt is dat deze tool eerst een kopie maakt van de afbeelding voor deze aangepast wordt. Hierdoor verlies je nooit je origineel bestand.

  1. Kraken Image Optimizer

Deze plugin werkt zowel met de lossless als met de lossy methode. Ze kan zowel afbeeldingen herformatteren als comprimeren en ze is compatibel met dropbox.

  1. WP Compress

Naast compressie en herformattering kan deze tool bepalen welk het perfecte formaat is voor een speciek toestel en de afbeelding hierop aanpassen. WP Compress werkt met een CDN, hierdoor kan het afbeeldingen sneller leveren dan anderen.

 

In conclusie, als je wilt dat je website snel laadt, is het een goed idee om afbeeldingen te optimaliseren. Hierdoor zal de snelheid van jouw website enorm verbeteren en zal dit een positief effect hebben op de gebruikerservaring van jouw bezoekers. Gelukkig zijn er diverse handige plugins beschikbaar die het optimaliseren van afbeeldingen een stuk eenvoudiger maken en ervoor zorgen dat de kwaliteit van de afbeeldingen behouden blijft. Het is dus zeker aan te raden om hier aandacht aan te besteden, zodat jouw website optimaal presteert.

 

Voor meer tips over afbeeldingen bekijk onze andere blogs!

-> Maken afbeeldingen je website trager?

-> Waarom je best geen afbeelding sliders gebruikt.