Het formaat van je afbeelding

Maken afbeeldingen je website trager?

Afbeeldingen spelen een belangrijke rol bij het ontwerpen van een website. Ze trekken de aandacht van de bezoekers en dragen bij aan de algehele esthetiek van de site, maar ze vragen extra tijd om te laden. Het is van groot belang om de juiste afbeeldingsgrootte te kiezen voor je website, omdat dit een directe impact heeft op de laadtijd van de website. In deze blog bespreken we waarom.

De gevolgen

1. Vertraging van de laadtijd

Grote afbeeldingen kunnen ervoor zorgen dat je website langzaam laadt. Dit komt omdat de browser meer tijd nodig heeft om de afbeeldingen te downloaden en te laden. Dit kan leiden tot frustratie bij bezoekers, vooral als ze een trage internetverbinding hebben.

Een trage website kan ook een negatieve invloed hebben op je zoekmachineoptimalisatie (SEO). Google houdt rekening met de laadtijd van een website bij het bepalen van de zoekresultaten. Hoe trager je website, hoe lager je ranking in de zoekresultaten zal zijn.

2. Slechte gebruikerservaring

Grote afbeeldingen veroorzaken een slechte gebruikerservaring. Als bezoekers moeten wachten tot afbeeldingen geladen zijn, kan dit hen ontmoedigen om op je website te blijven. Een langzame website kan ook leiden tot een hoog bouncepercentage, wat betekent dat bezoekers snel wegklikken.

Daarnaast kunnen grote afbeeldingen ook de leesbaarheid van je website beïnvloeden. Als afbeeldingen te groot zijn, kunnen ze tekst en andere belangrijke informatie verbergen of verkleinen. Dit kan leiden tot een verwarring bij bezoekers en hen ontmoedigen om terug te komen.

3. Slechtere prestaties op mobiele apparaten

Grote afbeeldingen kunnen ook problemen veroorzaken op mobiele apparaten. Een website die op een desktopcomputer snel laadt, kan op een mobiel apparaat veel trager zijn. Dit komt omdat mobiele apparaten vaak een trage internetverbinding hebben en minder krachtige hardware hebben dan desktops.

Daarnaast hebben mobiele apparaten vaak kleinere schermen, waardoor grote afbeeldingen moeilijk te bekijken zijn. Dit kan leiden tot een slechte gebruikerservaring en kan bezoekers ontmoedigen om nog eens terug te komen.

4. Slechtere toegankelijkheid

Grote afbeeldingen kunnen ook de toegankelijkheid van je website beïnvloeden. Sommige bezoekers hebben mogelijk een visuele beperking en kunnen moeite hebben om grote afbeeldingen te bekijken. Dit kan hen ontmoedigen om terug te komen naar je website.

Daarnaast kunnen grote formaten ook de toegankelijkheid van je website beïnvloeden voor bezoekers met een langzame internetverbinding. Als afbeeldingen te groot zijn, kan het langer duren voordat ze worden geladen, waardoor de website moeilijker toegankelijk wordt.

 

Niet te groot!

Een veelgemaakte fout bij het uploaden van een afbeelding is om deze groter te maken dan nodig is en ze vervolgens met HTML of CSS te verkleinen. Dit vertraagt de laadtijd van de website, omdat de browser meer tijd nodig heeft om de afbeelding op de juiste grootte te schalen. Het is beter om de afbeelding meteen in het juiste formaat te uploaden.

Als je bijvoorbeeld een afbeelding in een thumbnail wilt tonen, moet je de grootte van de afbeelding daarop aanpassen. Bepaal de resolutie van je foto, waarbij je het beste kunt kiezen voor een dpi van 72 omdat dit voldoende is voor beeldschermen.

 

In conclusie, het is belangrijk om rekening te houden met de grootte van afbeeldingen bij het ontwerpen van je website. Grote afbeeldingen kunnen leiden tot langzame laadtijden, een slechte gebruikerservaring, hogere kosten, slechtere prestaties op mobiele apparaten en slechtere toegankelijkheid.

Door te kiezen voor een kleiner formaat, kun je de laadtijd van je website versnellen, een betere gebruikerservaring bieden, de kosten verlagen, betere prestaties bieden op mobiele apparaten en de toegankelijkheid van je website verbeteren.

Met de bovenstaande tips kun je grote afbeeldingen vermijden en een website ontwerpen die snel laadt en een geweldige gebruikerservaring biedt.