Ontdek hoe structured data en schema’s de online zichtbaarheid vergroten, zoekresultaten verrijken, de klikfrequentie verhogen en de gebruikerservaring verbeteren. Deze zijn krachtige tools, of je nu een marketeer, webdesigner of gewoon kleine ondernemer bent.
Wat is structured data?
Gestructureerde gegevens is een manier om informatie op een webpagina te organiseren, zodat zoekmachines deze gemakkelijk kunnen begrijpen. Het maakt gebruik van een gestandaardiseerd formaat genaamd Schema.org-markering om extra context te bieden over wat er op de pagina staat.
Wat zijn schema’s?
Een schema-markup is een codefragment dat aan de HTML van een webpagina wordt toegevoegd om zoekmachines extra informatie te geven over wat er op die pagina staat. Het helpt zoekmachines om de inhoud beter te begrijpen en deze op een meer informatieve manier weer te geven in zoekresultaten.
Welke vormen van schema-markups zijn er?
Er zijn veel veschillende vormen van structured data, maar onderstaande zijn het meest waarschijnlijk om je een rich snippet te geven.
- Article: Dit schema wordt gebruikt om individuele nieuwsartikelen, blogposts of andere geschreven content te markeren, met informatie zoals de titel, auteur, publicatiedatum en de tekst van het artikel.
- Local Business: Hiermee kun je lokale bedrijven markeren met details zoals naam, adres, telefoonnummer en openingstijden.
- Breadcrumb: Hiermee kun je de hiërarchische structuur van een website weergeven in zoekresultaten, wat handig is voor gebruikersnavigatie.
- Carousel: Dit schema wordt gebruikt voor carrousels van afbeeldingen, video’s of andere media, en het geeft informatie over de inhoud en de volgorde van de items in de carrousel weer.
- Event: Dit schema wordt gebruikt om evenementen te markeren met details zoals datum, tijd, locatie en ticketinformatie.
- Fact Check: Voor websites die feiten controleren, dit schema wordt gebruikt om gegevens over de claim, het resultaat en de bron te markeren.
- FAQ: Hiermee kunnen veelgestelde vragen en antwoorden worden gemarkeerd, waardoor ze als rich snippets in zoekresultaten worden weergegeven.
- Home Activities: Dit schema wordt gebruikt voor activiteiten die thuis kunnen worden uitgevoerd, zoals knutselen, koken, enzovoort.
- How-to: Hiermee kun je stapsgewijze instructies markeren voor het uitvoeren van een bepaalde taak of activiteit.
- Image License: Dit schema wordt gebruikt om informatie over de licentie van afbeeldingen weer te geven, zoals auteursrechtelijke beperkingen.
- Video: Voor video-inhoud, dit schema bevat informatie zoals titel, beschrijving, duur en publicatiedatum.
- JobPosting: Dit schema markeert vacatures met details over functieomschrijving, locatie en sollicitatie-instructies.
- Estimated Salary: Hiermee kun je schattingen van salarissen voor specifieke functies markeren.
- Employer Rating: Hiermee kunnen beoordelingen en waarderingen van werkgevers worden gemarkeerd, wat nuttig kan zijn voor vacaturesites.
- Job Training: Voor opleidingsmateriaal voor banen, dit schema bevat informatie over trainingen en cursussen.
- Course: Voor educatieve websites, dit schema markeert informatie over cursussen, inclusief titel, beschrijving en startdatum.
- Logo: Dit schema geeft informatie over het bedrijfslogo weer, inclusief afbeelding en beschrijving.
- Product: Voor e-commercewebsites, dit schema markeert producten met details zoals naam, prijs, beschikbaarheid en beoordelingen.
- Q&A: Hiermee kun je vragen en antwoorden markeren, vergelijkbaar met FAQ-schema, maar meer interactief.
- Recipe: Voor websites met recepten, dit schema bevat ingrediënten, kookinstructies en voedingswaarde.
- Review Snippet: Dit schema wordt gebruikt om beoordelingen van producten of diensten weer te geven als rich snippets in zoekresultaten.
- Sitelinks Search Box: Hiermee wordt een zoekvak in sitelinks weergegeven voor een website in zoekresultaten.
- Software App: Dit schema markeert softwaretoepassingen met details zoals naam, beschrijving en downloads.
- Speakable: Hiermee kun je delen van de tekst op een pagina markeren die geschikt is om hardop voor te lezen, handig voor spraakgestuurde assistenten.
- Subscription Content: Dit schema wordt gebruikt om informatie over abonnementsinhoud weer te geven, zoals prijs, duur en voordelen.
De voordelen van structured data
Verbeterde Zoekresultaten
Gestandaardiseerde schema-markup helpt zoekmachines om de inhoud van een website beter te begrijpen. Dit kan resulteren in rijkere en meer informatieve zoekresultaten, zoals rich snippets, die opvallen en gebruikers meer relevante informatie bieden.
Verhoogde Klikfrequentie (CTR)
Door opvallende zoekresultaten met gestructureerde gegevens kunnen gebruikers sneller vinden wat ze zoeken. Dit kan leiden tot een hogere klikfrequentie, omdat gebruikers eerder geneigd zijn te klikken op resultaten met nuttige informatie.
Snellere Indexering
Zoekmachines kunnen gestructureerde gegevens snel interpreteren en verwerken. Dit kan resulteren in een snellere indexering van nieuwe inhoud en updates op een website.
Verhoogde Zichtbaarheid op Stemgestuurde Zoekopdrachten
Met de groei van spraakgestuurde zoekopdrachten wordt gestructureerde gegevens steeds belangrijker. Het kan zoekmachines helpen bij het begrijpen en beantwoorden van gesproken zoekopdrachten.
Beter Begrip van Inhoud
Voor gebruikers met toegangsbehoeften, zoals slechtzienden, kan gestructureerde gegevens helpen bij het beter begrijpen van de inhoud van een webpagina, wat de toegankelijkheid verbetert.
Versterkte E-commercefunctionaliteit
Voor online winkels kan productmarkup de weergave van producten en prijzen in zoekresultaten verbeteren, wat de kans op conversies vergroot.
Concurrentievoordeel
Het correct implementeren van gestructureerde gegevens kan een concurrentievoordeel bieden, vooral in nichemarkten waar niet alle concurrenten dit hebben geïmplementeerd.
Structured data en schema’s hebben een grote impact op de zichtbaarheid in de zoekresultaten, maar ze hebben weinig invloed op de ranking. Om een rich snippet te verdienen, moet je ook goed ranken. Lees hier SEO-tips.