SEO image

Het Belang van SEO

Als je een website hebt, dan is de kans groot dat je wel eens van SEO hebt gehoord. Maar wat is SEO eigenlijk en waarom is het belangrijk? In deze blog gaan we dieper in op de basisprincipes van SEO en geven we tips voor beginners.

Zoekmachine basics

Om zoekmachine optimalisatie te begrijpen, moet je eerst begrijpen hoe zoekmachines werken. Zoekmachines zoals Google gebruiken complexe algoritmes om te bepalen welke pagina’s het meest relevant zijn voor een bepaalde zoekopdracht. Ze kijken naar een aantal factoren, waaronder:

 • Relevantie: hoe relevant is de content op de pagina voor de zoekopdracht?
 • Autoriteit: hoe belangrijk is de website?
 • Gebruikerservaring: is de website makkelijk te gebruiken en te navigeren?

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization, ofwel zoekmachineoptimalisatie in het Nederlands. Het is de kunst van het optimaliseren van je website en content om hoger te scoren in de organische (niet-betaalde) zoekresultaten van zoekmachines zoals Google.

Waarom verdient het jouw aandacht?

Waarom zou je je druk maken om SEO? Wel, het is simpel: als je hoger scoort in de zoekresultaten, dan krijg je meer verkeer naar je website. En meer verkeer betekent meer conversies, leads en omzet.

De voordelen van SEO

 1. Meer bekendheid door verbeterde zichtbaarheid
 2. Goedkoper dan adverteren op lange termijn
 3. Het effect van SEO is groter op lange termijn dan SEA
 4. Boost geloofwaardigheid en vertrouwen
 5. Meer verkeer naar je website
 6. Duidelijke ROI
 7. Blijf voor op de concurrentie
 8. Meer mensen in de winkel dankzij lokale SEO

Wat maakt het zo moeilijk?

SEO verandert constant, naarmate de zoekmachines geavanceerder worden en algoritmes veranderen, werken sommige tactieken niet meer en ontstaan er nieuwe.

Maar één ding blijft consistent: SEO is een van de beste bronnen van langetermijnverkeer. Het kan veel werk zijn en je ziet misschien niet meteen veel resultaat, maar het is een investering.

7 SEO Fundamenten voor beginners

Nu we weten wat SEO is en hoe zoekmachines werken, is het tijd om te kijken naar de basisprincipes van SEO voor beginners.

1. Gebruik een CMS dat zoekmachinevriendelijk is

Als je een website wilt maken, is het belangrijk om een CMS te gebruiken dat zoekmachinevriendelijk is. WordPress.org is een goede optie, omdat het veel SEO-vriendelijke functies heeft ingebouwd.

2. Zorg dat je site werkt op mobiel

Steeds meer mensen gebruiken hun mobiel om te zoeken op het internet. Het is daarom belangrijk dat je website goed werkt op mobiele apparaten.

3. Krijg een SSL-certificaat

Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat de verbinding tussen de gebruiker en de website veilig is. Dit is niet alleen belangrijk voor de veiligheid van je gebruikers, maar het kan ook helpen om hoger te scoren in de zoekresultaten.

4. Zorg voor snelle en betrouwbare hosting

Een snelle website is belangrijk voor de gebruikerservaring. Zorg daarom voor snelle en betrouwbare hosting.

5. Krijg links van andere (relevante) websites

Links van andere websites naar jouw website kunnen helpen om hoger te scoren in de zoekresultaten. Zorg er wel voor dat de links relevant zijn en van goede kwaliteit.

6. Schrijf content die mensen willen lezen

Het gaat eigenlijk zonder zeggen, maar content is king als het gaat om SEO. Zorg er daarom voor dat je content schrijft die mensen willen lezen. Doe onderzoek naar wat je doelgroep opzoekt op het internet en schrijf hier artikels over.

7. Optimaliseer je pagina’s

Alleen maar inhoud op je website hebben is niet genoeg. Je moet het optimaliseren om te verschijnen in Google voor de gewenste zoekwoorden.

Elke pagina moet een focus trefwoord hebben waarvoor het is geoptimaliseerd. Dit betekent niet dat het alleen daarvoor kan rangschikken, in feite kan een pagina voor veel termen rangschikken.

De 3 belangrijkste dingen om rekening mee te houden zijn:

 • Title tags

Title tags zijn een van de belangrijkste manieren waarop Google kan begrijpen waar je pagina over gaat. Je wilt ervoor zorgen dat het belangrijkste zoekwoord waarvoor je wilt rangschikken, in de title tag staat. Houd bij het schrijven van je title tags rekening met de lengte. Wat Google laat zien, varieert, maar een goede richtlijn is om te streven naar 55-60 tekens.

 • Meta descriptions

De meta description is een kort tekstje dat onder de titel op Google staat. Deze kan je best gebruiken om de lezer aan te moedigen om je website te openen.

 • URL’s

Als het gaat om SEO, zijn er twee belangrijke dingen om in gedachten te houden met URL’s:

  • Rankings: URL’s zijn een kleine ranking factor. Dus idealiter wil je het belangrijkste zoekwoord waarvoor je wilt rangschikken in de URL plaatsen.
  • Gebruikerservaring: Een URL moet te begrijpen zijn voor zowel zoekmachines als mensen. Het ideale is dat je uit de URL kan afleiden waar het artikel over gaat.

 

SEO is van groot belang voor het succes van je website. Door hoger te scoren in de zoekresultaten, krijg je meer verkeer naar je website en daarmee meer conversies, leads en omzet.

Het is belangrijk om te begrijpen hoe zoekmachines werken en om de basisprincipes van SEO te begrijpen. Daarnaast zijn er nog enkele fundamenten van SEO die je op weg kunnen helpen wanneer je een website opzet.

Wil je graag meer weten? Lees dan dit blog bericht over de 2 beste SEO Plugins!