Probeer je te beslissen tussen Rank Math vs Yoast SEO om zoekmachineoptimalisatie op je WordPress-site te beheren?
Als je jouw SEO wilt optimaliseren, heb je absoluut een SEO-plugin nodig. Yoast SEO is hier de bekendste voor, maar Rank Math groeit snel in populariteit.
Dus, welke moet je kiezen: Rank Math of Yoast SEO? Dat gaan we bekijken in deze blog.
We gaan geen kanten kiezen, maar in plaats daarvan gaan we bekijken wat elke plugin goed doet en ze met elkaar vergelijken, zodat je de beste keuze kan maken voor jouw behoeften en budget.
Rank math vs Yoast SEO
Rank math
Rank Math is de nieuwe speler op de markt van WordPress SEO-plugins. Het werd gelanceerd eind 2018, maar was al meerdere jaren in ontwikkeling. Hoewel de SEO-plugin nieuw is, komt het van een gevestigd WordPress-ontwikkelingsteam bij MyThemeShop.
Sinds de lancering is de plugin snel populair geworden en het verdient nu de titel van de op één na populairste WordPress SEO-plugin. In minder dan twee jaar tijd is het van vrijwel nul naar een actieve installatie van meer dan 500.000 sites gegaan, wat indrukwekkend is voor een WordPress-plugin. Het heeft deze groei grotendeels bereikt op basis van een uitgebreide lijst met gratis functies, zoals je hieronder zult zien.
Technisch gezien is de All In One SEO Pack de op één na populairste plugin qua actieve installaties op WordPress.org. Echter, Rank Math heeft absoluut meer momentum en heeft een veel hoger aantal nieuwe downloads.
Yoast SEO
Yoast SEO werd gelanceerd in 2010, het veruit de populairste WordPress SEO-plugin. Yoast werd opgericht door Joost de Valk, die een SEO-consultant was voordat hij Yoast SEO lanceerde.
Naast de meest populaire WordPress SEO-plugin is Yoast SEO ook gewoon een van de meest populaire WordPress-plugins aller tijden, met meer dan 288 miljoen downloads tot op heden.
De functies
Rank math
De gratis versie
- Instellen SEO-titels/meta-beschrijvingen – maak sjablonen die automatisch van toepassing zijn op de inhoud en pas handmatig SEO-titels/beschrijvingen aan voor individuele inhoudsstukken.
- Instellen van sociale media beschrijvingen – controleer tekst en afbeeldingen voor Facebook en Twitter.
- Focus keyword analyse (ondersteunt meerdere zoekwoorden) – voer één of meer focuszoekwoorden in en bekijk hoe geoptimaliseerd je inhoud is voor die zoekwoorden.
- 404-monitor – controleer je site op 404-fouten. Je kunt vervolgens veelvoorkomende 404-fouten doorverwijzen naar andere pagina’s op je site.
- Doorverwijzingen – maak en beheer 301 en 302 doorverwijzingen.
- XML-sitemap – maak een meer aanpasbare XML-sitemap dan de standaard WordPress-sitemap.
- Gestructureerde gegevens/schema – stel sitewide schema-markeringen in en beheer ook de schema-markeringen voor individuele inhoudsstukken.
- Zoekconsole – koppel je site aan Google Search Console om automatisch sitemaps in te dienen. Bekijk Search Console-analyse binnen je WordPress-dashboard.
- Google Analytics – voeg de trackingcode toe en bekijk informatie.
- Lokale SEO en kennisgrafiek – optimaliseer je site voor lokale SEO (slechts één locatie is gratis)
- Afbeeldings-SEO – verbeter afbeeldings-SEO en stel automatisch alt- en titeltags in.
- Breadcrumbs – voeg broodkruimels toe aan je site.
- Interne linksuggesties – de plugin zal andere inhoud op je site suggereren om naar te linken terwijl je aan het bewerken bent.
- Linkteller – tel het aantal interne en externe links in je inhoud.
- Basis WooCommerce SEO – stel product- of shop-titels en beschrijvingen in.
De premium versie
- Keyword rank tracking – hou de zoekmachine rankings en de prestaties voor zoekwoorden bij gedurende de afgelopen 12 maanden (erg uniek)
- Google Trends integratie
- Google Video SEO sitemap
- Google News SEO sitemap
- Meerdere locaties voor lokale SEO
- Meer voorgedefinieerde schema types (20+)
- Google AdSense verdiensten geschiedenis
- Automatisch watermerk voor social media afbeeldingen
Yoast SEO
Gratis versie
- Instellen SEO-titels/meta-beschrijvingen – maak sjablonen die automatisch van toepassing zijn op de inhoud en pas handmatig SEO-titels/beschrijvingen aan voor individuele inhoudsstukken.
- XML Sitemap – maak een meer aanpasbare XML-sitemap dan de standaard WordPress-sitemap.
- Focus keyword analyse (slechts één zoekwoord) – voer één focus-zoekwoord in en bekijk hoe geoptimaliseerd je inhoud is voor dat zoekwoord.
- Sitewide schema – voeg sitewide schema-markeringen toe.
- Inhoudsschema-type – stel een aangepast schema-type in voor individuele inhoudsstukken (je kunt ook een standaard instellen voor je hele website).
- Zoekconsole – verifieer je site met Google Search Console.
- Instellen van sociale media beschrijvingen – controleer tekst en afbeeldingen voor Facebook en Twitter.
- Basis WooCommerce SEO – stel de titels/beschrijvingen voor producten en winkelpagina’s in.
- Hoeksteen-inhoud – markeer belangrijke pagina’s als “Hoeksteen” om ze te optimaliseren en meer interne links naar ze te krijgen.
- Broodkruimels – voeg broodkruimels toe aan je site.
- Linkteller – tel het aantal interne links in je inhoud.
Premium versie
- Doorverwijzingen – maak en beheer 301 en 302 doorverwijzingen.
- Interne linksuggesties – suggereert andere inhoud om naar te linken.
- Interne linkblokken – voeg een blok toe dat automatisch relevante links bevat.
- Meerdere zoekwoorden – analyseer je inhoud voor meerdere focuszoekwoorden.
- Gerelateerde zoekwoorden – genereer gerelateerde zoekwoorden op basis van data van SEMrush.
Yoast SEO biedt ook extra betaalde add-ons voor specifieke soorten SEO.
- Lokale SEO – voegt gestructureerde gegevens toe voor lokale bedrijven, verbetert je contactpagina en ondersteunt meerdere fysieke locaties.
- Video SEO – laat je video’s vermelden in Google Video’s en voeg andere video-SEO-verbeteringen toe.
- News SEO – optimaliseer je site voor Google News, ping Google wanneer je een bericht publiceert, maak een XML News-sitemap en meer.
- WooCommerce SEO (geavanceerd) – krijg toegang tot meer WooCommerce SEO-functies, zoals socialemediagrafiekinformatie en een betere XML-sitemap.
DE CONCLUSIE
Hoewel Yoast SEO al langer bestaat en vaker gebruikt wordt, heeft Rank Math meer (gratis) functies. Bijvoorbeeld de 404-monitor, de lokale SEO optie, doorverwijzingen of interne linksuggesties. Dus als je een van deze functie zou gebruiken is Rank Math waarschijnlijk de beste optie. Maar, als je de functie’s niet zou gebruiken en enkel de basis SEO nodig hebt, dan is er weinig verschil tussen beide. Het is belangrijk om te weten dat zowel Rank math als Yoast SEO goede SEO plugins zijn en dat je dus geen echt foute keuze kan maken.
Lees je graag meer SEO tips? Bekijk dan deze blog post!