Kies voor een Wordpress thema met zorg

Kies voor een WordPress thema met zorg

WordPress is een van de meest populaire content management systemen (CMS) ter wereld. Het biedt een eenvoudige manier om een website te maken en te beheren, zelfs voor mensen zonder technische kennis. Maar, om je website nog beter te maken, kan je gebruik maken van WordPress thema’s. In deze blog leggen we uit wat WordPress thema’s zijn, waarom ze nuttig zijn, waar je ze kan vinden en vooral hoe je de juiste keuze kan maken, met de snelheid van je website in gedachten.

 

Wat zijn WordPress thema’s?

Een WordPress thema is een verzameling bestanden die de vormgeving van je website bepalen. Het bepaalt hoe je website eruit ziet en hoe deze functioneert. Een thema bevat onder andere de HTML, CSS en JavaScript bestanden die nodig zijn om je website te laten werken.

Er zijn duizenden gratis en betaalde thema’s beschikbaar. Gratis thema’s kan je vinden in de WordPress Theme Directory. Betaalde thema’s kan je vinden op websites zoals Themeforest en Elegant Themes.

Wil je meer uitleg over wat WordPress juist is? Maak dan even een tussenstop bij deze blog.

Waarom zou je een WordPress thema gebruiken?

Een WordPress thema gebruiken heeft verschillende voordelen. Hier zijn een paar redenen waarom je een thema zou kunnen gebruiken:

Bespaar tijd en geld

Een thema gebruiken kan je veel tijd en geld besparen. In plaats van je website helemaal zelf te ontwerpen, kan je een thema kiezen dat bijna aan al jouw eisen voldoet. Dit bespaart je tijd en geld voor het inhuren van een professionele webdesigner.

Professionele uitstraling

Een WordPress thema biedt je de mogelijkheid om een professionele uitstraling te creëren voor je website. Je kan kiezen uit duizenden thema’s, elk met hun eigen unieke stijl. Dit betekent dat je gemakkelijk een thema kan vinden dat past bij jouw bedrijf, zonder dat je een webdesigner hoeft in te huren.

Functionaliteit

Een thema biedt ook extra functionaliteiten voor je website. Dit kan bijvoorbeeld een contactformulier, een portfolio of een webshop zijn. Hierdoor hoef je geen aparte plugins te installeren om deze functionaliteiten aan je website toe te voegen.

Responsiveness

Veel thema’s zijn tegenwoordig responsive, wat betekent dat ze goed werken op elk apparaat. Dit is belangrijk omdat steeds meer mensen hun smartphone gebruiken om websites te bekijken. Door te kiezen voor een responsief thema, zorg je ervoor dat je website er op elk apparaat goed uitziet en goed werkt.

Waar vind je WordPress thema’s?

Er zijn verschillende manieren om WordPress thema’s te vinden. Hier zijn een paar opties:

WordPress Theme Directory

De WordPress Theme Directory is de officiële directory van gratis WordPress thema’s. Deze thema’s zijn allemaal gratis te downloaden en te gebruiken. Je kan zoeken op categorieën zoals blog, zakelijk, portfolio en meer. Elk thema heeft een aantal beoordelingen en recensies zodat je kan zien wat andere gebruikers van het thema vinden.

Themeforest

Themeforest is een van de grootste marktplaatsen voor WordPress thema’s. Hier vind je duizenden premium thema’s van verschillende ontwikkelaars. De prijs van deze thema’s varieert van enkele tientallen tot honderden euro’s. Je kan zoeken op categorieën zoals blog, zakelijk, e-commerce en meer.

Elegant Themes

Elegant Themes is een website waar je toegang krijgt tot meer dan 80 premium WordPress thema’s en plugins. Voor een vast bedrag per jaar kan je toegang krijgen tot alle thema’s en plugins. Dit is een goede optie als je meerdere websites hebt en toegang wilt tot een breed scala aan thema’s en plugins.

Hoe kies je het juiste WordPress thema?

Er zijn duizenden WordPress thema’s beschikbaar, dus het kiezen van het juiste thema kan lastig zijn. Hier zijn een paar tips om je te helpen:

Kies een betrouwbare ontwikkelaar

Zorg dat je een WordPress thema kiest van een betrouwbare ontwikkelaar. Zoek naar ontwikkelaars met goede recensies en een goede reputatie.

Kies een thema dat past bij jouw website

Kies een WordPress thema dat past bij jouw website. Als je bijvoorbeeld een blog hebt, kies dan een thema dat geschikt is voor blogs.

Responsiveness

Kies een responsief thema. Zo zorg je ervoor dat je website er op elk apparaat goed uitziet en goed werkt.

Beperk het aantal plugins

Kies een WordPress thema met de functionaliteiten die je nodig hebt. Hierdoor hoef je geen aparte plugins te installeren, wat je website trager kan maken.

Het belang van een goed thema.

Het is belangrijk om een goed geschreven thema te hebben, omdat de kwaliteit van de themacode elk deel van je site beïnvloedt. Bijvoorbeeld, sommige thema’s hebben een plugin-functionaliteit en extra functies zoals gerelateerde berichten onder je normale berichten. Deze functionaliteiten veroorzaken vaak langzame laadtijden door de manier waarop queries naar de MySQL-database worden gestructureerd.

Kortom, je hoeft geen goede ontwikkelaar te zijn om een goede site te hebben, maar zorg ervoor dat je thema door een goede ontwikkelaar is geschreven. De snelheid van je website hangt er enorm vanaf.

 

 

Een WordPress thema kan je website een professionele uitstraling geven en extra functionaliteit bieden. Er zijn duizenden gratis en betaalde thema’s beschikbaar. Het kiezen van het juiste thema kan lastig zijn, maar door een betrouwbare ontwikkelaar te kiezen en een thema te kiezen dat past bij jouw website, kan je een goede keuze maken.