Wordpress image

Wat is WordPress?

Wil je een website maken? Dan heb je vast wel gehoord van WordPress. Maar wat is dat nu? In deze blog bekijken we wat het is, de geschiedenis ervan en wat je er allemaal mee kan doen.

 

Word-wat?

WordPress is een gratis en open source content management systeem (CMS) waarmee je websites kunt maken en beheren. Het biedt talloze mogelijkheden om je website te personaliseren en uit te breiden. Het de eenvoudigste en meest populaire manier om je eigen website of blog te maken. 43,3% van alle websites op het internet is met de software gemaakt.

Op een iets technischer niveau is WordPress een open-source content management systeem met een licentie onder GPLv2, wat betekent dat iedereen de software gratis kan gebruiken of aanpassen. Een content management systeem is in principe een tool die het beheer van belangrijke aspecten van je website – zoals content – gemakkelijker maakt zonder dat je iets hoeft te weten over programmeren.

Het resultaat is dat de software het bouwen van een website toegankelijk maakt voor iedereen – zelfs mensen die geen ontwikkelaars zijn.

 

De geschiedenis

WordPress werd opgericht als een op standalone project in 2003, ontstaan als een afsplitsing van een voorgaand project genaamd b2/cafelog.

Het is open-source software, dus tegenwoordig wordt het gemaakt door een grote community van bijdragers. Maar als we de oorsprong van het platform zouden terugtraceerden naar zijn wortels, was zijn oorspronkelijke creatie een samenwerking tussen Matt Mullenweg en Mike Little.

Sindsdien is Matt Mullenweg grotendeels het gezicht van het bedrijf geworden. En hij is ook de oprichter van Automattic, het bedrijf achter de winstgevende WordPress.com-service.

De geschiedenis tussen de oprichting als blogplatform terug in 2003 en vandaag de dag is een lange…

Maar het volstaat om te zeggen dat het platform vooruit is gegaan en, dankzij zijn bijdragers en enorme community, zich heeft ontwikkeld tot de meest populaire oplossing om elk type website te maken.

Het wordt gebruikt door miljoenen websites, waaronder grote namen als Whitehouse.gov, Microsoft.com en door onszelf: creativitijd.be.

 

Welke websites kan je maken?

Met WordPress kun je allerlei soorten websites maken, van blogs en portfolio’s tot webshops en nieuwswebsites. Het platform biedt talloze thema’s en plugins waarmee je je website volledig kunt aanpassen aan jouw wensen en behoeften. Je kan bijvoorbeeld deze websites maken:

 • Zakelijke websites
 • E-commerce winkels
 • Blogs
 • Portfolio’s
 • CV’s
 • Forums
 • Sociale netwerken
 • Lidmaatschap websites
 • …de website van je dromen.

 

Het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com

 • WordPress.org, ofwel self-hosted WordPress, is de gratis, open-source software die je kunt installeren op je eigen webhost om een website te maken die 100% van jou is.
 • WordPress.com is een betaalde dienst die wordt aangedreven door de WordPress.org-software. Het is eenvoudiger te gebruiken, maar je verliest veel flexibiliteit.

 

Waarom je WordPress moet gebruiken

Meer dan 43,3% van alle websites op het internet gebruiken WordPress, waaronder bekende entiteiten zoals het Witte Huis en Microsoft.

Maar waarom zou jij het moeten gebruiken?

Welke website je ook wilt maken, er zijn verschillende redenen om WordPress te gebruiken. Hier zijn er een aantal:

 • Gratis en open source: Het platform is gratis te gebruiken en biedt volledige toegang tot de broncode, waardoor je de software volledig kunt aanpassen aan jouw wensen.
 • Makkelijk om te gebruiken: Het is zeer gebruiksvriendelijk en je hebt geen technische kennis nodig om een website te maken.
 • Flexibel: Het biedt talloze thema’s en plugins waarmee je je website volledig kunt aanpassen aan jouw wensen en behoeften.
 • Veel hulp platformen: Het platform is zo populair dat er talloze hulp platformen beschikbaar zijn waar je terecht kunt met vragen en problemen.
 • SEO friendly: De software is geoptimaliseerd voor zoekmachines, waardoor je website beter vindbaar is in zoekresultaten.

 

Conclusie

WordPress is een geweldige keuze voor iedereen die een website wil maken. Het is gratis, makkelijk om te gebruiken en biedt talloze mogelijkheden om je website volledig aan te passen aan jouw wensen en behoeften. Bovendien is de software zeer flexibel en SEO friendly, waardoor je website beter vindbaar is in zoekresultaten.