e-mailmarketing

Jouw e-mail marketingstrategie verbeteren

Je wilt je e-mailmarketingstrategie verbeteren? Je doelen bereiken? Dan ben je op de juiste pagina beland. In deze blogpost geven we je de belangrijkste KPI’s voor e-mailmarketing. KPI is de afkorting voor Kritieke Prestatie Indicator. De Engelse term is Key Performance Indicator.

Een KPI geeft je informatie over je bedrijf en je klanten. Ze maken voortgang meetbaar en concreet. De waarde van een KPI zit in het inzicht dat je krijgt én het analyseren van dat inzicht. Op basis daarvan kan je jouw strategie verbeteren.

 

10 KPI’s voor e-mailmarketing die je moét kennen

Als je onderstaande KPI’s wilt meten, moet je dat natuurlijk niet handmatig gaan doen. Het e-mailplatform dat je gebruikt, gaat dat voor jou doen.

1. Afleveringspercentage

Het afleveringspercentage van e-mails zegt je hoeveel procent van alle verstuurde e-mails zijn afgeleverd bij je ontvangers. Hoe verbeter je dat? Hou je e-maillijst up-to-date. Zo creëer je op lange termijn een sterk afleveringspercentage. Dat kan je doen door e-mailadressen die niet betrokken zijn, te verwijderen uit je e-maillijst.

2. Bouncepercentage

Het bouncepercentage is het percentage e-mails dat niet succesvol werd afgeleverd. Er zijn twee soorten bounces: zachte bounces en harde bounces. Een zachte bounce wilt zeggen dat de e-mail niet afgeleverd werd door een tijdelijk probleem. Een harde bounce is een e-mail die niet aankomt door een permanent probleem, bv een e-mailadres dat niet meer bestaat of een foutief e-mailadres. Hoe verbeter je dat? Je behandelt een zachte en een harde bounce niet op dezelfde manier. Een zachte bounce kan je niet voorkomen, je probeert gewoon om de e-mail opnieuw te verzenden. Lukt dat nog steeds niet? Dan kan je zachte bounce veranderen in een harde bounce. Na een paar mislukte pogingen, stop je dus best met het verzenden van e-mails naar dat e-mailadres. Harde bounces zijn vaak problemen die je niet kan oplossen, bv een e-mailadres dat niet meer bestaat of een foutief e-mailadres. Je verwijdert dit e-mailadres dus best uit je e-maillijst.

3. Leverbaarheidspercentage

Het leverbaarheidspercentage vertelt je hoeveel e-mails de inbox van je ontvangers effectief bereiken. Wat is dan het verschil met het afleveringspercentage? Het afleveringspercentage telt het aantal e-mail dat afgeleverd is, ongeacht in welke map ze aankomen. Dus ook de spambox. Bij het leverbaarheidspercentage gaat het om de e-mail die in de inbox terecht komen.

4. Openingspercentage

Het openingspercentage, oftewel de e-mail open rate, geeft aan hoeveel mensen jouw e-mail hebben geopend. Hoe verbeter je dat? Je kan het openingspercentage verbeteren door het uit te testen. Je kan bijvoorbeeld A/B-testen gebruiken om verschillende onderwerpregels uit te testen. Of experimenteer met het tijdstip van de verzending van je e-mails.

5. Leestijd e-mail

De leestijd van een e-mail. Het spreekt voor zich, dat geeft aan hoeveel tijd je abonnees besteden aan het lezen van jouw e-mail. Als je e-mail een hoog openingspercentage heeft, maar een korte leestijd, dan is je onderwerpregel waarschijnlijk veel boeiender dan de inhoud van je e-mail zelf. Hier kan je dus op inspelen. Hoe verbeter je dat? Om je leespercentage te verbeteren, heb je geduld nodig. Probeer verschillende combinaties van sterke onderwerpregels en aantrekkelijke inhoud. Je werkt best ook aan een je e-mailstructuur en aan een mooie lay-out. Je kan hiermee experimenteren tot je de perfecte balans hebt gevonden.

6. Aantal abonnees

Het aantal abonnees is het totale aantal e-mailadressen dat op jouw e-maillijst staat. Hoe meer abonnees je hebt, hoe meer resultaat je e-mailcampagne oplevert. Hoe verbeter je dat? Als je je e-maillijst wil vergroten, dan kan je dat doen met een Lead Magnet. Dat is een magneet om leads aan te trekken. Een Lead Magnet biedt iets waardevols aan de (potentiële) klant in ruil voor zijn e-mailadres, bv een e-book of een gratis webinar. Hou wel in je achterhoofd: het aantal abonnees is niet altijd het belangrijkste, maar wel de kwaliteit van je abonnees. Je hebt liever 10 abonnees die effectief iets kopen, dan 100 abonnees die je e-mail niet eens lezen.

7. Uitschrijvingspercentage

Het uitschrijvingspercentage telt het aantal abonnees dat zich uitschrijft voor jouw nieuwsbrief, nadat ze een e-mail van je ontvangen hebben. Hoe verbeter je dat? Je houdt dit percentage best zo laag mogelijk. Onderstaande stappen helpen je hierbij.
    • Stuur niet te vaak e-mails, één per week of twee keer per maand.
    • Schep geen te hoge verwachtingen met je onderwerpregel
    • Splits je lijst op in verschillende doelgroepen een stuur gepersonaliseerde inhoud naar elke groep.

8. Click-to-open rate

Click-to-open rate (CTOR) is het aantal unieke klikken in verhouding met het aantal geopende e-mails. Hoe verbeter je dat? Je CTOR verbeteren kan op twee manieren. Ten eerste is het goed om met je onderwerpregel de juiste verwachtingen te creëren. Ten tweede zorg je best voor een mooie overzicht van je e-mail: goede structuur, beperkt de lengte van je tekst, voeg geen onnodige links toe, …

9. Klikpercentage

Het klikpercentage is het aantal mensen dat op minstens één link in je e-mail klikt. Hoe verbeter je dat? In eerste instantie moet je ervoor zorgen dat de inhoud van je e-mail interessant is voor de lezer. Dat verhoogt de kans dat ze verder klikken. Heb je de inhoud van jouw e-mail al geoptimaliseerd? En zie je geen vooruitgang? Dan kan het helpen om je e-maillijst te segmenteren. Op deze manier stuur je gericht bepaalde informatie naar verschillende doelgroepen.

10. Conversiepercentage

Het conversiepercentage is het aantal mensen dat ook effectief een actie uitvoert na het lezen van jouw e-mail, bv als een lezer iets koopt in jouw webshop. Hoe verbeter je dat? Er bestaat geen magisch recept om je conversie te verhogen. Je kan wel extra tijd besteden aan de inhoud van je e-mails, aantrekkelijke landingspagina’s ontwerpen …   Met deze 10 KPI’s kan je jouw e-mailmarketingstrategie naar een hoger niveau brengen. Houdt ze zeker in de gaten, want e-mailmarketing zal je helpen om je doelen te bereiken. TIP! 10 manieren om conversie op jouw website te verhogen lees je in deze blogpost.    

Samenwerken met Creativitijd?

Jouw sterk digitaal verhaal begint bij ons.

Wil je zelf aan de slag met e-mailmarketing?

Bij Creativitijd gebruiken we Brevo.