Goed webdesign

Het belang van goed webdesign

Een website met goed webdesign is cruciaal voor een succesvolle website. Het kan het verschil maken tussen een bezoeker die blijft en converteert en een bezoeker die snel weer vertrekt. Het belang van webdesign is meer dan alleen het uiterlijk van een website. Het gaat om gebruikerservaring, merkbeleving en de inhoud van de website.

 

Wat is Webdesign?

Webdesign is een verzamelterm van verschillende disciplines die gerelateerd zijn aan het ontwerpen en onderhouden van websites, zoals grafisch ontwerp, interface ontwerp, programmeren, onderhoud en zoekmachine optimalisatie. Het is een brede term die verschillende aspecten van een website omvat.

 

Wat is responsief webdesign?

Met de opkomst van mobiele apparaten zijn er steeds meer verschillende beeldverhoudingen en formaten bijgekomen. Daarom is responsief webdesign een belangrijke factor in webdesign; Het biedt een oplossing voor deze verschillende beeldverhoudingen door het mogelijk te maken om een pagina eenmaal te ontwerpen, waarna het zich automatisch aanpast aan ieder beeldschermformaat. Dit bespaart niet alleen tijd en onderhoud voor de webdeveloper of webdesign bureau, maar zorgt er ook voor dat de website op alle apparaten goed leesbaar en toegankelijk blijft.

Ook Google hecht veel belang aan responsief webdesign. Wanneer je website niet responsief is zal je lager in de zoekresultaten staan.

 

10 belangrijkste elementen van goed webdesign

10 elementen van webdesign

1. Layout

Een effectieve website heeft een goede lay-out nodig. Het is cruciaal om de inhoud van je website zo te organiseren dat het voor de gebruiker gemakkelijk te begrijpen en te navigeren is. Zorg ervoor dat belangrijke informatie opvalt zodat de gebruiker niet hoeft te zoeken naar wat hij zoekt. Een duidelijke en overzichtelijke lay-out draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid en de uitstraling van je website.

2. Kleurgebruik

De juiste kleuren kiezen voor je website is van groot belang. Kleuren kunnen emoties oproepen en de gebruiker een bepaalde sfeer laten ervaren. Kies kleuren die passen bij je merk en de boodschap die je wilt overbrengen. Daarnaast moet je rekening houden met de kleurencombinaties en hoe deze kunnen bijdragen aan de algehele uitstraling van je website. Vermijd te felle kleuren en zorg voor voldoende contrast tussen de verschillende elementen op je website. Let ook op de leesbaarheid van de tekst, want bepaalde kleurencombinaties kunnen de leesbaarheid moeilijker maken. Check of je kleuren voldoende contrasteren via deze tool.

3. Typografie

De juiste typografie kan zorgen voor een professionele en verzorgde uitstraling van je website. Het is belangrijk om een lettertype te kiezen dat goed leesbaar is op verschillende apparaten en schermformaten. We raden aan om niet te veel verschillende lettertypes te gebruiken, omdat dit snel onoverzichtelijk kan worden.

4. Afbeeldingen en andere media

Media zijn een belangrijk onderdeel van webdesign. Houd rekening met de kwaliteit van de afbeeldingen en hoe deze worden weergegeven op verschillende apparaten en schermformaten. Zorg ervoor dat de afbeeldingen niet te groot zijn en dat ze niet te veel afleiden van de inhoud van je website.

5. Responsiviteit

Zoals eerder besproken is responsief webdesign van groot belang dat je website goed werkt op verschillende apparaten en schermformaten. Steeds meer mensen gebruiken hun mobiele telefoon om websites te bezoeken, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je website goed werkt op zowel desktops als mobiele apparaten.

6. Navigatie

Het is belangrijk om een logische structuur te hebben en de navigatie intuïtief te maken. Dit betekent dat de bezoekers altijd moeten weten waar ze zich bevinden en waar ze naartoe kunnen navigeren. Vermijd te veel submenu’s en zorg dat de belangrijkste pagina’s altijd gemakkelijk bereikbaar zijn. Een zoekbalk kan ook helpen om het navigeren nog eenvoudiger te maken.

7. Snelheid

De snelheid van een website heeft een grote invloed op de gebruikerservaring. Bezoekers hebben weinig geduld en willen niet lang wachten tot een pagina laadt. Zorg dat de website zo licht en snel mogelijk is door gebruik te maken van geoptimaliseerde afbeeldingen en het vermijden van te veel externe scripts en plug-ins. Verminder de laadtijden door caching en compressie te gebruiken en kies voor een snelle webhost. Je kan de snelheid van je website makkelijk nakijken op PageSpeed Insights.

Houd zeker rekening met de Google’s Core Web Vitals. Meer info hier over? Lees meer.

8. Toegankelijkheid

Toegankelijkheid is een belangrijk aspect van webdesign. Hierdoor wordt de website bruikbaar voor iedereen, ongeacht hun beperkingen. Zorg voor een duidelijk contrast tussen tekst en achtergrond, gebruik duidelijke teksten en voorzie afbeeldingen en video’s van alternatieve teksten. Zorg dat de website gemakkelijk te navigeren is met een toetsenbord en dat knoppen en formulieren duidelijk zichtbaar en bruikbaar zijn voor mensen met beperkingen.

9. Call-to-action

Een call-to-action (CTA) is een essentieel onderdeel van een website omdat het de bezoekers aanzet tot actie. Gebruik duidelijke teksten en knoppen die precies aangeven wat er van de bezoekers wordt verwacht, zoals “Registreer nu” of “Koop nu”. Zorg dat de CTA’s consistent zijn op de hele website en dat ze relevant zijn voor de inhoud op de pagina.

10. Content

Inhoud is net zo belangrijk als het ontwerp. Het moet aansprekend, informatief en relevant zijn voor de doelgroep. Plaats de juiste inhoud op de juiste plek en structureer het zodat het makkelijk te lezen en te begrijpen is. Gebruik afbeeldingen, video’s en grafieken om de inhoud interessanter te maken en bezoekers langer op de website te houden.

Waarom is branding en consistentie belangrijk voor je bedrijf?

Branding en consistentie zijn essentieel voor een sterk merk. Dit draagt bij aan vertrouwen en geloofwaardigheid, omdat een consistente uitstraling de indruk geeft dat jouw bedrijf professioneel is. Daarnaast onderscheidt het jouw bedrijf van concurrenten. Een consistent merk, van de website tot de social media-kanalen en zelfs de fysieke locatie van jouw bedrijf, zorgt ervoor dat klanten je gemakkelijker kunnen identificeren en onthouden. Dit kan leiden tot een grotere loyaliteit en betrokkenheid bij jouw merk.

Hoe kan goed webdesign bijdragen aan de gebruikerservaring?

Webdesign kan op verschillende manieren bijdragen aan de gebruikerservaring. Een goed ontwerp zorgt ervoor dat bezoekers gemakkelijk vinden wat ze zoeken en dat de website gebruiksvriendelijk is. Overzichtelijkheid en goed georganiseerde inhoud zijn belangrijk. Visuele elementen zoals kleur, afbeeldingen en typografie kunnen de website aantrekkelijk maken. Responsiviteit is essentieel, omdat de website goed moet werken op verschillende apparaten, zoals desktops, laptops, tablets en smartphones. Andere factoren die bijdragen aan een goede gebruikerservaring zijn bijvoorbeeld een snelle laadtijd, goede navigatie en duidelijke call-to-actions. Door het creëren van een aangename gebruikerservaring kan een website de betrokkenheid van bezoekers verhogen en de kans vergroten dat zij terugkeren naar de website.

Een succesvolle website vereist aandacht voor webdesign. Dan hebben we het niet alleen over het visuele aspect, maar ook de gebruikerservaring, merkbeleving en inhoud. Elementen zoals responsiviteit, lay-out, kleurgebruik, typografie, afbeeldingen, navigatie en snelheid zijn belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid en professionele uitstraling van de website. Een goed ontworpen website kan het verschil maken tussen een bezoeker die blijft en converteert en een bezoeker die snel vertrekt. Door webdesign op de juiste manier toe te passen, kunnen bedrijven hun online aanwezigheid versterken en hun conversies verhogen.

Heeft jouw website een restyling nodig?

We helpen je graag verder!