Hoe optimaliseer je jouw website voor Google? Er zijn een hele hoop dingen waar Google op let. In dit blog bericht bekijken we wat ‘Core Web Vitals’ juist inhoudt, welke de belangrijkste ranking factoren zijn en hoe Google je website beoordeelt.
Wat zijn Google’s Core Web Vitals?
Google’s Core Web Vitals zijn een set van belangrijke gebruikerservaringen voor webpagina’s. Ze bestaan uit 3 metingen:
1. Largest Contentful Paint (LPC)
LCP analyseert hoelang het duurt voordat de grootste afbeelding of tekstblok zichtbaar wordt binnen de browser viewport (boven de vouw). In de meeste gevallen zal het meest prominente item een hero-afbeelding, banner, kop of groot tekstblok zijn.
Elk van de volgende elementen komt in aanmerking voor analyse van Largest Contentful Paint:
- afbeeldingen
- vectorafbeeldingen
- videominiaturen
- elementen met achtergrondafbeeldingen
- blokniveau-elementen die tekst bevatten
Pagina’s waarop de Largest Contentful Paint binnen de eerste 2,5 seconden van de paginabelasting is voltooid, worden als goed beschouwd. Pagina’s die meer dan 4,0 seconden duren, worden als slecht beschouwd.
Veel voorkomende problemen bij een hoge LPC:
- Andere bronnen zoals grote afbeeldingen en video’s kunnen de beschikbare bandbreedte verminderen en langer duren om te renderen.
- De serverreactie kan traag zijn omdat deze overbelast is of te veel werk moet doen om een pagina weer te geven. Dit hoeft niet per se de schuld van jouw site te zijn – het kan te wijten zijn aan serverbeperkingen als je een shared hosting service gebruikt.
- Pagina-inhoud die op de client in plaats van op de server wordt gegenereerd, verschijnt ook langzamer.
- Render-blocking CSS en JavaScript kunnen de paginalading vertragen als ze in HTML boven de primaire inhoud worden gerefereerd.
2. First Input Delay (FID)
De FID meet de responsiviteit van je pagina. Ofwel, hoe snel reageert het op gebruikersacties zoals klikken, tikken en scrollen?
De FID-meting wordt berekend als de tijd tussen gebruikersinteractie en de verwerking van hun verzoek door de browser. Pagina’s met een FID-tijd van 100 milliseconden of minder worden als goed beschouwd. Pagina’s die meer dan 300 milliseconden duren, worden als slecht beschouwd.
Veelvoorkomende problemen bij een hoge FID:
- Grote hoeveelheden render-blocking CSS en JavaScript, die het laden van de pagina onderbreken omdat de code wordt gedownload en geparseerd.
- Grote, procesintensieve scripts die onmiddellijk worden uitgevoerd wanneer de pagina wordt geladen.
- Langdurige of slecht geoptimaliseerde JavaScript-taken.
3. Interaction to next paint (INP)
Google gaat vanaf maart 2024 de nieuwe Interaction to Next Paint (INP) metriek introduceren om de responsiviteit van websites te meten. INP zal de huidige First Input Delay (FID) metriek vervangen, omdat FID enkele beperkingen heeft.
De belangrijkste aanpassing die Google zal doorvoeren:
- FID kijkt alleen naar de responsiviteit van een website bij de eerste interactie, maar dit is niet noodzakelijk representatief voor alle interacties op de website.
Om website eigenaren de tijd te geven om zich aan te passen, zal de nieuwe metriek pas vanaf maart 2024 ingaan.
4. Cumulative Layout Shift (CLS)
CLS meet de visuele stabiliteit van een pagina – ofwel de inhoud die onverwachts beweegt of springt, vooral tijdens het initiële laden. Het berekent een score voor wanneer elementen zonder waarschuwing of gebruikersinteractie bewegen. Dit kan ervoor zorgen dat tekst plotseling van het scherm springt en dat je de plaats op de pagina kwijtraakt. In het ergste geval kan dit resulteren in het klikken op een onjuiste link.
De CLS-scores worden berekend door de volgende metrieken te vermenigvuldigen:
- Het impactpercentage: Dit is het totale oppervlak van alle onstabiele elementen in de viewport, d.w.z. die “springen”.
- Het afstandspercentage: Dit is de grootste afstand die door een enkel onstabiel element in de viewport is verplaatst.
Google heeft de CLS-metriek aangepast om de volgende situaties aan te passen:
- Lay-outverschuivingen worden gegroepeerd in “sessies” die vijf seconden duren, maar na één seconde sluiten als er geen verdere lay-outverschuivingen plaatsvinden. Als er binnen één seconde twee of meer verschuivingen optreden, worden hun scores opgeteld.
- Lay-outverschuivingen worden gedurende 500 ms na gebruikersinteractie, zoals een klik, niet geregistreerd.
- Single-page applicaties die langer open blijven en talloze DOM-updates maken, worden niet nadelig beïnvloed.
Pagina’s met een CLS-score van 0,1 of minder worden als goed beschouwd en pagina’s met een score hoger dan 0,25 worden als slecht beschouwd.
Veel voorkomende problemen bij een hoge CLS:
- Er is geen ruimte op de pagina gereserveerd voor afbeeldingen, iframes, advertenties, enzovoort.
- Inhoud wordt dynamisch in de DOM ingevoegd, meestal na een netwerkverzoek voor advertenties, sociale media-widgets, enzovoort.
- Webfont-loading zorgt voor een merkbare Flash of Invisible Text (FOIT) of Flash of Unstyled Text (FOUT).
Waarom bestaan Core Web Vitals?
Google’s Core Web Vitals bestaan omdat Google zich richt op het verbeteren van de gebruikerservaring van het web. Door het gebruik van deze metingen kunnen website-eigenaren hun website verbeteren om een betere gebruikerservaring te bieden aan hun bezoekers.
Google’s Belangrijkste Ranking Factoren
Google houdt, naast de Core Web Vitals, rekening met verschillende andere factoren bij het bepalen van de ranking van een website. Hieronder staan enkele belangrijke factoren:
1. Https
Maakt jouw website een veilige verbinding tussen de browser van de gebruiker en de webserver? Dit is essentieel als je een goede beoordeling wil van Google.
2. Mobielvriendelijkheid
Is jouw website bruikbaar op kleine schermen? Wordt de inhoud weergegeven zonder overloop? Is de tekst groot genoeg? Zijn klikbare gebieden groot genoeg voor touch control? Tegenwoordig komen het grootste deel van de zoekopdrachten op Google via een mobiel apparaat. Daarom kijkt Google sinds enkele jaren eerst naar de mobiele weergave van je website om deze te beoordelen.
3. Geen interstitials
Voorkom opdringerige interstitials die een onredelijke hoeveelheid schermruimte vereisen. Is jouw inhoud altijd leesbaar? Wordt het deels verborgen door pop-up interstitials of banners? Maakt je advertenties of marketingpromoties de site moeilijk te gebruiken? Deze dingen zorgen allemaal voor een slechte gebruikerservaring en dat ziet Google niet graag!
4. Veilig browsen
Het is waarschijnlijk overbodig om uit te leggen, maar je website moet vrij zijn van malware, virussen, phishing, fraude en andere scams.
Hoe beoordeelt Google de prestaties van een website?
Google beoordeelt de prestaties van een website op basis van verschillende factoren:
- Blocking time: De tijd die wordt besteed aan het wachten op het starten van een download, meestal omdat andere assets zoals stylesheets en scripts een hogere prioriteit hebben.
- DNS-resolutie: De tijd om een hostname op te lossen naar een IP-adres om een asset op te halen.
- Verbindingstijd: De tijd om een TCP-verbinding te initialiseren.
- Ontvangtijd: De tijd om de volledige asset op te halen.
- DOM-laadtijd: De tijd om de HTML Document Object Model te downloaden en te renderen. Dit is meestal het eerste punt waarop scripts die de DOM analyseren of wijzigen, betrouwbaar kunnen worden uitgevoerd.
- Aantal DOM-elementen: Het totale aantal HTML-elementen op de pagina. Hoe meer elementen, hoe langer de pagina nodig heeft om te verwerken.
- Pagina laadtijd: De tijd om de pagina en alle assets zoals afbeeldingen, stylesheets, scripts, enzovoort te downloaden.
- Totale paginagrootte: De totale grootte van alle assets. Het wordt vaak gerapporteerd op zowel een gecomprimeerde (download) grootte als een ongecomprimeerde grootte.
- First Contentful Paint: De tijd die nodig is voordat de browser het eerste inhoudspixel rendert.
- First Meaningful Paint: De tijd die nodig is voordat de primaire inhoud van de pagina zichtbaar wordt voor de gebruiker.
- Tijd tot interactie: De tijd die nodig is voordat een pagina volledig interactief is en betrouwbaar kan reageren op gebruikersinvoer.
- Tijd tot eerste byte: De totale tijd tussen het verzoek en de eerste byte van de reactie.
- Eerste CPU Idle: De tijd die de CPU nodig heeft om de pagina te renderen en alle initialisatiescripts uit te voeren, terwijl hij wacht op verdere invoer.
- CPU-gebruik: De verwerkingsactiviteit die vereist is tijdens het renderen van de pagina en het reageren op gebruikersinvoer.
- Layouts per seconde: De snelheid waarmee de browser stijlen en pagina-layouts opnieuw moet berekenen.
Je website eens nakijken op deze Core Web Vitals? Doe het via deze Core Web Vitals testing tool.
Google’s Core Web Vitals zijn een set belangrijke aspecten waar je zeker rekening mee moet houden wanneer je een website maakt. Ze bestaan uit 3 metingen: Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) en Cumulative Layout Shift (CLS).
Google beoordeelt de prestaties van een website nog op verschillende andere factoren, waaronder de tijd die wordt besteed aan het wachten op een download, de tijd om een TCP-verbinding te initialiseren en de totale grootte van alle assets.
Andere belangrijke ranking factoren om hoog te scoren op Google zijn: HTTPS, mobielvriendelijkheid, geen interstitials en veilig browsen.
Door rekening te houden met al deze aspecten zal Google blij worden van je website en jij dus ook!
Wil je graag jouw website eens laten nakijken door professionals? Laat je website gratis door ons scannen!