generatieve AI

5 vragen die je jezelf best stelt voor je generatieve AI gebruikt

Ben je klaar om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen met de kracht van AI? De mogelijkheden lijken eindeloos, maar het is essentieel om een stevige basis te leggen voordat je de sprong waagt. Steeds meer bedrijven omarmen AI, vooral om hun marketingprocessen te versnellen en hun concurrentievoordeel te vergroten. Maar hoe zorg je ervoor dat je het meeste haalt uit deze technologie en er niet in verdwaalt? In deze blog bekijken we enkele vragen die je best eerst aan jezelf stelt.

AI
AI

Deze afbeeldingen zijn gegenereerd met Midjourney.

Wat is generatieve AI?

Generatieve AI is een vrij recente technologie die tekst of afbeeldingen kan genereren. De AI heeft een gigantische database van inputs en hieruit probeert het de perfecte output te creëeren die past bij jouw specifieke vraag of behoefte. Denk aan voorbeelden zoals ChatGPT en Midjourney, die in staat zijn om menselijke gesprekken te voeren en verbluffende beelden te genereren.

Bij het gebruik van generatieve AI hoef je als bedrijf vaak alleen de input te leveren, en vervolgens wordt er een volledig blogbericht, een pakkende marketingtekst of zelfs een hele website gegenereerd. Het lijkt wel magie! Maar hier is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Als een ander bedrijf dezelfde vraag aan de AI stelt, kan het zijn dat ze dezelfde output krijgen, waardoor je unieke karakter verloren kan gaan. Daarom raden we toch aan om een menselijke touch te geven aan alles wat de AI genereert.

Dus, is jouw bedrijf klaar om generatieve AI te omarmen?

Vraag jezelf eerst deze vragen

1.     Welke voordelen wil je uit AI halen?

Stel jezelf de vraag welke voordelen je wilt behalen door het gebruik van AI in je bedrijf. Hier zijn een paar mogelijke voordelen om te overwegen:

 • Sneller gepersonaliseerde content creëren: Tegenwoordig verlangen klanten een persoonlijke ervaring die aansluit bij hun behoeften. Maar die behoeften veranderen voortdurend. AI kan je helpen om in te spelen op wat je klant wil en zo sneller gepersonaliseerde content te leveren.
 • De concurrentie voor blijven: Een succesvolle implementatie van AI kan ervoor zorgen dat je merk zich onderscheidt van de concurrentie. Het kan je helpen om de merkloyaliteit te verbeteren door de juiste doelgroep te bereiken en te ontdekken wat deze doelgroep precies wilt.
 • Productiviteit verbeteren tegen lagere kosten: Hoewel we altijd aanraden om een menselijke touch toe te voegen aan je AI-content, kan AI je helpen om sneller content te ontwikkelen. Dit kan de productiviteit verhogen en kosten besparen.
 • Meer klanten aantrekken: Dankzij betere inzichten in je doelgroep kun je de juiste klanten op het juiste moment benaderen. AI kan je helpen om de juiste klanten te bereiken en zo je klantenbestand te vergroten.

Denk goed na over welke voordelen je wilt behalen en hoe AI kan bijdragen aan het succes van je bedrijf. Hierdoor weet je ook op welke KPI’s je moet focussen.

2.     Hoe kan AI je helpen om de klant op de eerste plaats te zetten?

Als je de klant centraal wilt stellen, kan AI je daarbij ondersteunen. Hier zijn een paar manieren waarop AI kan helpen:

 • Aanpassen aan je doelgroep: AI kan je helpen om een persoonlijke boodschap over te brengen aan je doelgroep, zowel online als offline. Door gegevens te analyseren en patronen te herkennen, kan AI je helpen om je marketingboodschappen en communicatie beter af te stemmen op de behoeften en voorkeuren van je klanten.
 • Identificeer plaatsen waar AI waarschijnlijk beter geaccepteerd wordt: In sommige gebieden is AI al lange tijd een welkome ondersteuning, zoals in de customer service. Klanten zijn gewend om begroet te worden door AI-chatbots en vinden dit vaak handig en efficiënt, omdat ze vaak heel snel een antwoord krijgen. Door te identificeren op welke plaatsen AI beter geaccepteerd wordt, kun je de juiste inzet van AI-technologie bepalen om de klanttevredenheid te vergroten.
 • Geef je klant de controle: AI kan helpen om directe input van je klanten te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan interactieve chatbots of feedbackmechanismen die gebruikmaken van AI. Door klanten de mogelijkheid te geven om hun stem te laten horen en input te geven, verzamel je waardevolle inzichten en kan je beter inspelen op de specifieke behoeften van elke individuele klant.

Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen menselijke interactie en AI-ondersteuning, zodat je klanten zich gehoord voelen. En dat je tegelijkertijd kunt profiteren van de voordelen van AI-technologie.

3.     Hoe kan AI de creativitijd in je bedrijf boosten?

Samenwerking tussen AI en creatieve geesten binnen je bedrijf kan leiden tot krachtige en unieke resultaten.

 • AI kan creatieve ideeën geven: Generatieve AI kan dienen als een startpunt om complexe vraagstukken op te lossen. Het kan je inzichten en suggesties bieden over hoe je kunt beginnen, de eerste stap is vaak de moeilijkste. Het is nog wel belangrijk om creatievelingen hierbij te betrekken. AI speelt een begeleidende rol en kan dienen als inspiratiebron, maar het is nog steeds aan de creatieve geesten binnen je bedrijf om de ideeën verder uit te werken en tot leven te brengen.

4.     Hoe zorg je ervoor dat AI outputs betrouwbaar en ethisch zijn?

Als bedrijf wil je natuurlijk niet dat je klanten iets te zien krijgen wat niet betrouwbaar of etisch is in de naam van jouw bedrijf. Door enkele best practices kan je dit garanderen.

 • Interne en externe checks: Zorg ervoor dat de AI interne en externe checks uitvoert om de betrouwbaarheid van de outputs te waarborgen.
 • Transparantie: Wees open en eerlijk over hoe de AI de data van je klanten gebruikt en welke informatie wordt verzameld.
 • Verantwoordelijkheden: Wijs duidelijke verantwoordelijkheden toe binnen je bedrijf om toezicht te houden op de AI-systemen en ethische normen te waarborgen.
 • Consistente outputs: Zorg ervoor dat de AI kan leren van menselijke input en consistente resultaten genereert.
 • Data privacy: Respecteer de privacy van je klanten en zorg ervoor dat de AI de data alleen gebruikt voor de beoogde functie.
 • Beveiliging: Zorg voor een goede beveiliging van je AI-systemen om de integriteit van de data en de betrouwbaarheid van de outputs te beschermen.

5.     Hoe kan je de effectiviteit van AI meten?

Marketing is natuurlijk ook meten wat het effect is van je acties. Daarom is het belanrgijk om op voorhand na te denken over welke je doelen je wil bereiken. We geven je enkele tips om de integratie van AI vlotter te laten verlopen:

 • Kies de juiste KPI’s: Om het succes van je AI-integratie te meten, is het belangrijk om de juiste Key Performance Indicators (KPI’s) te selecteren. Denk hierbij aan metrics die gerelateerd zijn aan je doelstellingen, zoals conversieratio, klanttevredenheid of kostenbesparing.
 • A/B testing: Voer A/B tests uit om de prestaties van verschillende AI-modellen, algoritmes of strategieën te vergelijken. Door twee varianten met elkaar te vergelijken en te analyseren welke de beste resultaten oplevert, kun je de effectiviteit van de AI-oplossing optimaliseren.
 • Monitor individuele campagnes en globale trends: Volg het succes van individuele AI-gestuurde campagnes nauwlettend op. Analyseer de resultaten en kijk of ze in lijn zijn met je verwachtingen en doelstellingen. Houd ook de algemene trends en ontwikkelingen in de gaten binnen je branche of markt. Zo kun je snel reageren en bijsturen als iets niet volgens plan verloopt.

 

Door deze vragen serieus te nemen en grondig te beantwoorden, ben je goed voorbereid om AI op een verantwoorde en effectieve manier in je bedrijf te implementeren. Zo kun je profiteren van de vele voordelen die AI te bieden heeft en je concurrentie een stap voor blijven in deze steeds veranderende digitale wereld.

 

AI en machine learning wordt ondertussen vaak gebruikt in plugins voor websites. Lees deze blog om meer te weten.