webdesign trends van 2023

8 belangrijkste webdesign trends van 2023

Webdesign heeft de afgelopen jaren veel grote sprongen gemaakt. In 2023 zullen er nog meer spannende ontwikkelingen plaatsvinden. In dit artikel zullen we acht van de meest opwindende webdesign trends van 2023 bespreken.

Webdesign? Wat is dat net? Lees meer.

1. Toegenomen webtoegankelijkheid

Het is belangrijk dat websites voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief mensen met visuele beperkingen. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor webtoegankelijkheid en zal deze trend zich voortzetten in 2023.

Enkele tips om je website toegankelijker te maken

Toegankelijk webdesign infographic
 1. Zorg voor een duidelijke en goed leesbare tekst: Kies een lettertype en -grootte dat goed leesbaar is en zorg voor een duidelijk contrast tussen de tekstkleur en de achtergrondkleur.
 2. Maak gebruik van alternatieve tekst: Zorg dat afbeeldingen en grafieken voorzien zijn van een alternatieve tekst, zodat de inhoud van de afbeeldingen begrijpelijk wordt voor mensen met een visuele beperking.
 3. Maak een duidelijke structuur: Gebruik duidelijke koppen en subkoppen om de structuur van de inhoud op je website te benadrukken. Dit helpt bezoekers met een visuele beperking om de inhoud beter te begrijpen.
 4. Maak gebruik van video’s met ondertiteling: Als je video’s op je website plaatst, zorg er dan voor dat er ondertiteling beschikbaar is. Dit helpt bezoekers met een auditieve beperking om de inhoud van de video te begrijpen.

2. Minimalisme

Minimalisme is een populaire designtrend die ook in 2023 zal blijven bestaan. Door het gebruik van eenvoudige, schone lijnen en een beperkt kleurenpalet kan een minimalistische website er zeer stijlvol uitzien. Je moet er wel goed letten op de algehele balans van elk ontwerp, omdat een grote hoeveelheid witruimte duidelijk laat zien wanneer iets niet 100% juist staat.

Apple staat bekend om zijn minimalistische ontwerpstijl, die zich richt op het benadrukken van de essentie van een product. De website van Apple is ontworpen om de aandacht te vestigen op de producten zelf en gebruikt weinig afleidende elementen.

De Google-zoekpagina is een voorbeeld van minimalistisch ontwerp. Het heeft een eenvoudig witte achtergrond met alleen een logo, zoekvak en enkele zoekresultaten. Dit minimalisme benadrukt de functionaliteit en snelheid van de zoekmachine. 

3. Micro-interacties

Micro-interacties zijn kleine, subtiele animaties die worden gebruikt om de gebruikerservaring te verbeteren. Het gebruik van micro-interacties kan leiden tot een meer intuïtieve en boeiende website.

Bijvoorbeeld:

 1. Een animatie die wordt afgespeeld wanneer je een pagina laadt of een actie voltooit.
 2. Een vinkje dat verschijnt wanneer je een taak op een takenlijst hebt voltooid.
 3. Een slider of scroller die je gebruikt om door inhoud te navigeren.

4. Mobielvriendelijke ontwerpen

Het is belangrijk om websites te ontwerpen die geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik. Meer dan 65% van alle zoekopdrachten wordt gedaan via een mobiel apparaat.

Mobielvriendelijke ontwerpen infographic

Enkele tips om je website mobielvriendelijk te maken

 1. Kies voor een WordPress responsief thema
 2. Vermijd te lange webpagina’s
 3. Knoppen moeten groot genoeg zijn
 4. Voorkom te lange tekstblokken
 5. Let op dat je lettertype ook leesbaar is op een mobiel apparaat

5. Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie zal een belangrijke rol blijven spelen in webdesign. AI leidt tot efficiëntere processen en een betere gebruikerservaring.

Hoe kan je AI gebruiken op je website?

 1. Chatbots: AI-chatbots kunnen worden ingezet om websitebezoekers te helpen bij het vinden van de informatie die ze nodig hebben en vragen te beantwoorden. Chatbots kunnen worden geprogrammeerd om natuurlijke taal te begrijpen en te reageren, waardoor het lijkt alsof de bezoeker met een menselijke klantenservicemedewerker praat.
 2. Personalisatie: AI kan worden gebruikt om de inhoud van de website te personaliseren op basis van de interesses en gedragingen van de bezoeker. Door AI te gebruiken, kan de website inhoud tonen die relevant is voor de individuele bezoeker, waardoor de gebruikerservaring wordt verbeterd.
 3. Aanbevelingssystemen: Een website kan AI gebruiken om aanbevelingen te doen voor producten, diensten of inhoud die de bezoeker mogelijk interessant vindt. Het algoritme kan worden getraind op basis van het gedrag van de bezoeker en vergelijkbare gebruikers om nauwkeurige aanbevelingen te doen.
 4. Automatisering: Met AI kan een website taken automatiseren, zoals het verzamelen van gegevens en het uitvoeren van analyses. Dit kan de efficiëntie verbeteren en menselijke fouten verminderen.
 5. Voice search: Met behulp van AI kan een website voice search mogelijk maken, waardoor bezoekers de website kunnen doorzoeken met behulp van spraakopdrachten. Dit kan de gebruikerservaring verbeteren en het zoeken op een website gemakkelijker maken.

6. Augmented Reality

Augmented reality (AR) is een technologie die in populariteit toeneemt en die ook kan worden toegepast in webdesign. AR kan bijvoorbeeld worden gebruikt om gebruikers een 3D-visualisatie van een product te bieden.

De IKEA Place-app gebruikt AR-technologie om klanten te helpen om meubels in hun eigen huis te visualiseren voordat ze deze kopen.

Amazon gebruikt Virtual Try-On om gebruikers te helpen schoenen te vinden die ze leuk vinden. Met Virtual Try-On kunnen shoppers hun smartphones gebruiken om schoenen “te passen”, hierdoor vermindert het aantal schoenen dat door klanten wordt geretourneerd.

7. Nostalgie

Nostalgie is een trend die in populariteit toeneemt in webdesign. Door een gevoel van nostalgie op te roepen voor het verleden, kunnen merken op een subtiele manier hun waarden benadrukken die diep resoneren bij klanten. Een veelvoorkomende techniek in webdesign is klassieke kleurenschema’s, lettertypen en afbeeldingen gebuiken die klanten linken aan het verleden.

8. Dark mode

Dark mode is een ontwerptrend die al lang bestaat, maar steeds in populariteit toeneemt. Sommige gebruikers vinden het gemakkelijker om lichte tekst op een donkere achtergrond te lezen, en donkere modus kan zelfs de batterijduur van een smartphone of tablet verlengen. Vanuit het oogpunt van een ontwerper maakt donkere modus het gemakkelijker om te experimenteren met ontwerpelementen, waardoor je je creativiteit iets meer kunt laten werken dan normaal.

In dit artikel hebben we de 8 belangrijkste webdesign trends van 2023 besproken om in de gaten te houden. Of je nu een webdesigner bent die op zoek is naar inspiratie voor nieuwe projecten, of een ondernemer die op zoek is naar manieren om de online aanwezigheid van zijn bedrijf te verbeteren, deze trends zullen zeker van pas komen.