Branding

Wat is branding?

Zonder branding verdwijn je in de massa. Maar wat is dat nu net? In deze blog bespreken we de verschillende elementen van branding en geven we enkele goede voorbeelden waar je eens naar kan kijken.

 

De definitie

Het woord “branding” is afgeleid van het Engelse woord “to brand”, wat oorspronkelijk verwees naar het brandmerken van vee met een heet ijzer om eigendom aan te geven.

In de marketingwereld wordt branding gebruikt om een unieke identiteit te creëren voor een product, dienst of bedrijf en om deze te onderscheiden van concurrenten. Het omvat alle aspecten van het merk, zoals de naam, het logo, de kleuren, de tone of voice en de waarden die het uitdraagt.

De elementen van branding

Logo

Een logo is een visueel symbool dat dient als een herkenningsteken voor een bedrijf, merk of product. Het is meestal een afbeelding of een combinatie van afbeeldingen, tekst en kleuren die een unieke identiteit voor het bedrijf creëert. Een goed ontworpen logo helpt om de merkidentiteit te versterken en de herkenbaarheid te vergroten.

Slogan

Het is een bondige boodschap die de aandacht van de consument trekt en helpt om het merk te onthouden.

Een goede slogan:

 1. Geeft weer wat het merk te bieden heeft en waar het merk voor staat
 2. Is uniek
 3. Is gemakkelijk te onthouden
 4. Is herkenbaar

Kleuren

Kleuren dragen direct bij aan de herkenbaarheid van een merk. Ze roepen emoties en gevoelens op en ze bepalen hoe een merk wordt ervaren. Zo roepen bepaalde kleuren bijvoorbeeld associaties op met betrouwbaarheid, energie, luxe of creativiteit. Daarom is het belangrijk om een goed doordachte kleurenkeuze te maken.

Typografie

Typografie, oftewel lettertypes, dragen bij aan de identiteit van een merk. Het juiste lettertype weerspiegelt het gevoel en de persoonlijkheid van het merk.

! Zorg ervoor dat je lettertypes kiest die voor iedereen makkelijk te lezen zijn.

Afbeeldingen en andere grafische elementen

Ze helpen om de persoonlijkheid en de waarden van het merk over te brengen. Grafische elementen zoals pictogrammen, illustraties en patronen kunnen worden gebruikt om het merk te onderscheiden van concurrenten en een consistente uitstraling te creëren in alle communicatiemiddelen. Houd hier wel rekening met de andere elementen van de branding zodat het 1 geheel wordt.

 

Vormen van branding

 1. Corporate branding:  van een bedrijf als geheel, inclusief het imago, de waarden en de producten of diensten die het bedrijf aanbiedt. Het doel van corporate branding is om een onderscheidende identiteit te creëren en een positieve reputatie op te bouwen.
 2. Employer branding: gericht op de aanwerving en het behouden van talentvolle werknemers. Dit gaat over het imago van het bedrijf als werkgever, de werkcultuur, de voordelen, de arbeidsvoorwaarden en de groeimogelijkheden voor werknemers.
 3. Citybranding: van een stad of regio om zich te positioneren als een aantrekkelijke bestemming voor toeristen, bewoners of bedrijven. Dit omvat het imago van de stad, de geschiedenis, de cultuur, de architectuur, de evenementen en de voorzieningen die de stad biedt.
 4. Personal branding: gericht op individuen, waarbij ze zichzelf als merk positioneren. Dit gaat over hun imago, vaardigheden, expertise, netwerk en online aanwezigheid. Het doel is om hun persoonlijke reputatie te verbeteren en zich te onderscheiden van anderen.
 5. Clubbranding: van sportclubs, sociale clubs of andere verenigingen om hun imago te verbeteren en hun fanbase te vergroten. Dit is het logo, de kleuren, de slogan, de merchandise en de evenementen die de club organiseert.
 6. Online branding: van een bedrijf, product of persoon via digitale kanalen. Dit is het ontwerp van de website, de inhoud op sociale media, de online advertenties en de e-mailmarketing. Het doel is om een consistente en herkenbare online aanwezigheid te creëren die de merkidentiteit weerspiegelt en klanten aantrekt. Online branding is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de totale brandingstrategie, aangezien de meeste mensen online actief zijn en interactie hebben met merken via digitale kanalen.

 

Goede voorbeelden

 • Apple staat bekend om zijn eenvoudige, strakke en minimalistische design en producten die een geweldige ervaring bieden. Hun branding draait om de emotionele band met hun klanten. Het Apple-logo, de ‘bitten apple’, is een van de meest herkenbare logo’s ter wereld en symboliseert de eenvoud en elegantie die het merk nastreeft.
 • Nike richt zich op de community van atleten en sporters, waarbij het merk een symbool is van motivatie en doorzettingsvermogen. De slogan “Just Do It” drukt deze boodschap uit en is een van de bekendste slogans ter wereld. Het Nike-logo, de Swoosh, is ook zeer herkenbaar en symboliseert snelheid en beweging.
 • Coca-cola richt zich op het gevoel van plezier en geluk bij wanneer je hun producten drinkt. Het Coca-Cola-logo, met zijn karakteristieke rode kleur en iconische lettertype, is wereldwijd bekend en symboliseert de vrolijke en feestelijke sfeer die het merk nastreeft. De slogan “Taste the Feeling” drukt dit gevoel uit en versterkt de emotionele band tussen het merk en zijn klanten.

 

Blijf mee met de trends

“Een merk dat niet vernieuwt, sterft een stille dood”

Tenzij je merk specifiek gericht is op vintage en oubolligheid, is het belangrijk om bij te blijven en mee te evolueren met de rest van het internet. Het is een snel veranderende wereld en als je branding niet meegaat met de tijd, kan je merk minder aantrekkelijk worden voor je doelgroep. Consumenten worden voortdurend blootgesteld aan nieuwe trends en technologieën, en als je branding niet up-to-date is, kan het lijken alsof je merk niet meer relevant is.

 

Branding is essentieel voor een succesvol merk. Het helpt je om je te onderscheiden van je concurrenten en om je boodschap duidelijk en consistent over te brengen naar je doelgroep. Dankzij je logo, slogan, kleuren, typografie en afbeeldingen kan je een krachtige visuele identiteit creëren die herkenbaar is voor je klanten. Het is belangrijk om mee te blijven met de trends, zodat je merk aantrekkelijk blijft voor je doelgroep en niet achterblijft op je concurrentie. Door te investeren in je branding kan je de groei en het succes van je bedrijf stimuleren en je merk op de kaart zetten.

Creativitijd kan jouw rots in de branding zijn. Meer info? Bekijk het hier.