Hashtags

#SuccesvolOnline: Effectieve Hashtags

De hashtag is ondertussen een bekend onderdeel van sociale media. De eerste werd in 2007 gebruikt op Twitter door Chris Messina. Al snel verspreide de hashtag naar andere platformen als Instagram, Facebook en LinkedIn. Ze hebben zich snel ontwikkeld tot een universeel herkenbaar symbool. #Hashtag

 

Waarom hashtags in social media campagnes

Hashtags
 1. Content Organisatie: Hashtags helpen om content te organiseren op sociale media door gebruikers specifieke onderwerpen te laten volgen en ontdekken.
 2. Verhoogde Zichtbaarheid: Populaire en relevante hashtags gebruiken, vergroot de zichtbaarheid van content, waardoor het een bredere doelgroep bereikt.
 3. Merkherkenning: Unieke merkhashtags dragen bij aan merkherkenning én ze zorgen ervoor dat merken gebruikersbijdragen eenvoudig kunnen volgen.
 4. Deelname aan Trends: Door deel te nemen aan trending hashtags kunnen merken inspelen op actuele gebeurtenissen en trends, waardoor ze relevant blijven.
 5. Campagne Tracking: Specifieke campagnehashtags maken het eenvoudig om de prestaties van een campagne te volgen en de betrokkenheid te meten.
 6. Community Building: Hashtags helpen bij community building doordat ze gebruikers met gedeelde interesses verbinden en onderwerpen of merken in grotere gesprekken betrekken.

Tips voor om populaire hashtags te vinden

 1. Onderzoek Concurrenten: Bekijk de hashtags die je concurrenten gebruiken. Gebruik dit als inspiratiebron en het geeft goed weer welke termen populair zijn in jouw branche.
 2. Tools voor Hashtagonderzoek: Maak gebruik van online tools zoals de Instagram hashtag generator van Canva om populaire en trending hashtags in jouw specifieke sector te ontdekken.
 3. Contentgerelateerde Hashtags: Overweeg hashtags die specifiek zijn voor de inhoud van je bericht. Denk aan branche-specifieke termen, productnamen of relevante trefwoorden.
 4. Locatiespecifieke Hashtags: Als je lokaal actief bent, voeg dan locatiespecifieke hashtags toe om je bereik binnen je gemeenschap te vergroten.
 5. Combineer Populaire en Niche-Hashtags: Gebruik een mix van populaire brede hashtags en meer niche-specifieke hashtags om een evenwichtig bereik te krijgen.
 6. Maak Unieke Branded Hashtags: Overweeg om je eigen unieke branded hashtags te maken. Dit vergroot de betrokkenheid van gebruikers en stimuleert jouw merkpromotie.
Hashtags

Hashtags op Verschillende Platforms

Instagram

 1. Aantal Hashtags: Instagram staat maximaal 30 hashtags toe. Gebruik er voldoende om de zichtbaarheid te vergroten, maar vermijd overmatig gebruik.
 2. Story en Bio: Vergeet geen hashtags toe te voegen aan je Instagram-verhalen en bio, omdat deze ook doorzoekbaar zijn.
 3. Algoritme-Betrokkenheid: Instagram’s algoritme houdt rekening met de betrokkenheid bij je berichten. Populaire hashtags kunnen je zichtbaarheid vergroten, wat leidt tot meer betrokkenheid en een positieve impact op het algoritme.

Facebook

 1. Niet zoekbaar: Hoewel Facebook hashtags ondersteunt, kan je niet zoeken op hashtags. Hierdoor zijn hashtags op Facebook minder interessant dan op andere platformen. Hashtags zijn wel interessant voor het algoritme.
 2. Vermijd Overmatig Gebruik: Beperk het tot één tot twee goed gekozen hashtags per post.

LinkedIn

 1. Professionele Focus: LinkedIn is professioneler georiënteerd. Gebruik relevante hashtags die passen bij de professionele inhoud die je deelt.
 2. Matig Gebruik: Overmatig gebruik van hashtags op LinkedIn wordt soms als onprofessioneel beschouwd. Houd het beperkt tot 3-5 hashtags per post.
 3. Netwerk en Relevante Inhoud: Het algoritme van LinkedIn waardeert inhoud die relevant is voor je netwerk en de bredere LinkedIn-gemeenschap. Hashtags spelen een rol bij het categoriseren van je inhoud en het vergroten van de zichtbaarheid bij geïnteresseerde professionals.

 

Hashtag Etiquette

Hashtags
 1. Onderzoek en Kies Slim
  1. Onderzoek populaire en relevante hashtags in jouw branche.
  2. Kies hashtags die passen bij jouw inhoud en doelgroep.
 2. Gebruik Unieke Merk- en Campagne-gerelateerde Hashtags
  1. Creëer unieke hashtags die specifiek zijn voor je merk of lopende campagnes.
  2. Moedig gebruikers aan om je merkhashtag te gebruiken om betrokkenheid te vergroten.
 3. Houd het Eenvoudig en Leesbaar
  1. Maak hashtags eenvoudig en gemakkelijk te lezen.
  2. Gebruik hoofdletters om de leesbaarheid te verbeteren in langere hashtags. #ZoalsInDitVoorbeeld
 4. Varieer Je Hashtags
  1. Wissel tussen populaire, niche- en merkgerelateerde hashtags.
  2. Pas je hashtags aan bij verschillende campagnes en inhoudstypen.
 5. Controleer op Dubbelzinnigheid
  1. Controleer of je gekozen hashtag geen dubbelzinnige of onbedoelde betekenissen heeft.
  2. Denk na over hoe anderen je hashtag kunnen interpreteren.

Samenwerken met Creativitijd?

Jouw sterk digitaal verhaal begint bij ons.