Long-tail keywords: gericht verkeer en hogere conversies

Zoekwoorden vormen de ruggengraat van elke effectieve SEO-strategie. Ze zorgen ervoor dat zoekmachines begrijpen waar je inhoud over gaat en hoe relevant deze is voor gebruikers. Terwijl zoekmachines evolueren en steeds geavanceerder worden, groeit het belang van de juiste zoekwoorden mee. Een specifiek type zoekwoord dat de laatste jaren aan populariteit wint, zijn long-tail keywords. Deze langere, meer gedetailleerde zoektermen zijn essentieel geworden in SEO-strategieën omdat ze gericht zijn op specifieke zoekintenties en gebruikers, wat resulteert in hogere conversiepercentages en een betere gebruikerservaring.

 

Waarom zijn long-tail keywords belangrijk?

Long-tail keywords zijn specifieke zoektermen die uit meerdere woorden bestaan en gericht zijn op een specifieke niche of zoekintentie. Ze zijn vaak langer en gedetailleerder dan short-tail keywords en hebben over het algemeen een lager zoekvolume maar een hogere conversiekans. Ze zijn essentieel omdat ze gebruikers helpen bij om te vinden wat ze precies zoeken, waardoor de relevantie van de zoekresultaten wordt vergroot en de kans op conversies toeneemt.

Verschillen tussen long-tail en short-tail keywords

 • Lengte: Short-tail keywords bestaan meestal uit één of twee woorden, terwijl long-tail keywords uit drie of meer woorden bestaan.
  • Voorbeeld:
   • Short-tail: “schoenen”
   • Long-tail: “hardloopschoenen voor brede voeten”
 • Zoekvolume: Short-tail keywords hebben over het algemeen een hoger zoekvolume dan langere zoekwoorden.
  • Voorbeeld:
   • Short-tail: “smartphone”
   • Long-tail: “beste budgetvriendelijke smartphones van 2023”
 • Concurrentie: Short-tail keywords hebben vaak meer concurrentie, terwijl long-tail keywords minder concurrentie hebben.
  • Voorbeeld:
   • Short-tail: “reizen”
   • Long-tail: “avontuurlijke reisbestemmingen in Azië buiten het seizoen”
Long-tail keywords vs short-tail keywords

Hoe vind je long-tail keywords?

Er zijn verschillende methoden om relevante long-tail keywords te vinden die aansluiten bij de behoeften en intenties van je doelgroep:

Long-tail keywords
 1. Gebruik keyword research tools: Maak gebruik van tools zoals SEMrush, Ahrefs, Google Keyword Planner en AnswerThePublic om keywords te vinden die relevant zijn voor je niche. Deze tools bieden inzicht in zoekvolumes, concurrentie en gerelateerde zoektermen.
 2. Analyse van zoekopdrachten in Google: Voer gerichte zoekopdrachten uit in Google en bekijk de suggesties die worden weergegeven in de zoekbalk en onderaan de zoekresultatenpagina. Deze suggesties geven vaak waardevolle ideeën voor long-tail keywords die mensen daadwerkelijk gebruiken.
 3. Luisteren naar klantfeedback: Neem de tijd om feedback van klanten te analyseren, zoals opmerkingen op sociale media, reviews op websites en vragen die gesteld worden via klantenservicekanalen. Deze feedback kan inzicht geven in de specifieke behoeften en problemen van je doelgroep, wat weer kan leiden tot relevante long-tail keywords.
 4. Analyse van concurrenten: Bekijk de websites en content van concurrenten in jouw niche. Identificeer welke long-tail keywords zij targeten en analyseer de effectiviteit ervan. Dit kan je helpen om nieuwe ideeën op te doen en je eigen keyword-strategie te verfijnen.

Tips relevante long-tail keywords te identificeren

 1. Focus op specifieke zoekintenties en behoeften van je doelgroep.
 2. Wees specifiek en gedetailleerd in je keyword selectie.
 3. Gebruik lokale termen als relevant voor je doelgroep.
 4. Houd rekening met seizoensgebonden trends en evenementen.
 5. Test en meet de prestaties van je gekozen long-tail keywords om de effectiviteit ervan te evalueren en je strategie indien nodig aan te passen.

Long-tail keywords gebruiken in content

Het is belangrijk om keywords op een natuurlijke en subtiel manier op te nemen in de content om over-optimalisatie te voorkomen. Over-optimalisatie kan leiden tot een slechte gebruikerservaring en zelfs tot straffen van zoekmachines. Hier zijn enkele richtlijnen om over-optimalisatie te vermijden:

 1. Vermijd het herhaaldelijk spammen van keywords binnen de content.
 2. Focus op waardevolle informatie bieden aan de gebruiker, waarbij de long-tail keywords slechts een onderdeel zijn van de algehele context.
 3. Zorg voor een natuurlijke flow van de tekst en vermijd geforceerde inzet van long-tail keywords.
 4. Gebruik synoniemen en gerelateerde termen om de variatie in je content te vergroten en over-optimalisatie te voorkomen.

Samenwerken met Creativitijd?

Jouw sterk digitaal verhaal begint bij ons.