Brand guide

Jouw Brand Guide: De kracht van consistentie

Stel je voor: je staat in een drukke supermarkt, op zoek naar een vertrouwd product. Je zoekt het herkenbare logo, de bekende kleuren en de vertrouwde verpakking. Maar wat als je die niet kunt vinden? In plaats daarvan zie je een wirwar van verschillende logo’s, kleuren en lettertypes die allemaal concurreren om je aandacht. Je raakt in de war en besluit uiteindelijk om iets anders te kopen.

Dit scenario illustreert het belang van een consistente huisstijl. Een brand guide is hier als een kompas dat je merk op het juiste spoor houdt, te midden van de chaos en concurrentie. In deze blog bekijken wat een brand guide juist is, waarom ze zo belangrijk is en enkele praktische tips.

Een brand-wat?

Een goed samengestelde corporate brand guide fungeert als een kompas voor jouw merk en zorgt ervoor dat iedereen binnen en buiten je organisatie op dezelfde golflengte zit. Het stelt je in staat om een onderscheidende en herkenbare merkidentiteit te creëren die resonantie vindt bij je doelgroep. Houd je visuele merkuitingen steeds hetzelfde. Investeer de tijd en moeite om een sterke brand guide te ontwikkelen en pluk de vruchten van een consistent en krachtig merk. 

Maar waarom is branding zo belangrijk? Lees het in deze blog.

Elementen van een brand guide

Elementen van een brand guide

Logo en logo-gebruik

Het logo is het gezicht van je merk en verdient speciale aandacht. Definieer in je brand guide de juiste afmetingen, kleurvariaties en gebruiksinstructies om ervoor te zorgen dat het logo altijd op de juiste manier wordt weergegeven.

Kleurenpalet

Kleuren hebben de kracht om emoties op te roepen en de perceptie van je merk te beïnvloeden. Bepaal in je brand guide de belangrijkste kleuren van je merk en geef richtlijnen over hoe ze kunnen worden gecombineerd om een consistent merk te behouden.

Typografie en lettertypes

Lettertypes dragen bij aan de algehele visuele identiteit van je merk. Definieer in je brand guide welke lettertypes geschikt zijn voor verschillende toepassingen, zoals koppen, bodytekst en onderschriften. Door consistent gebruik van lettertypes creëer je een herkenbare en professionele uitstraling.

Visuele stijl en beeldgebruik

Naast kleuren en lettertypes is de visuele stijl van je merk essentieel voor het creëren van een samenhangende merkervaring. Denk aan grafische elementen, illustraties, foto’s en andere visuele componenten die de gewenste sfeer en esthetiek van je merk weergeven. Zorg ervoor dat je deze elementen definieert in je brand guide om consistente visuele communicatie te waarborgen.

Stem en tone of voice

Elk merk heeft een unieke stem en tone of voice, die bepalend zijn voor de manier waarop je communiceert met je doelgroep. Overweeg om richtlijnen op te nemen in je brand guide die de gewenste verbaal expressie van je merk definiëren.

Brand messaging en kernwaarden

Jouw merkboodschap en kernwaarden vormen de basis van je merkidentiteit. Ze helpen je om een consistente en betekenisvolle communicatie op te bouwen. Neem in je brand guide de essentiële boodschappen en kernwaarden van je merk op, zodat alle communicatieuitingen consistent zijn met de identiteit van je merk.

Waarom is een brand guide belangrijk?

Een brand guide is een onmisbaar instrument voor het bouwen en onderhouden van een succesvol merk. Het biedt niet alleen richtlijnen, maar fungeert ook als de hoeksteen van je merkidentiteit. Hier zijn 3 redenen waarom je een brand guide nodig hebt:

  1. Consistent communiceren: Een brand guide zorgt ervoor dat je consistent communiceert met je doelgroep, ongeacht het kanaal of de platformen die je gebruikt. Het legt de basis voor een samenhangende visuele en verbale presentatie, waardoor je merk herkenbaarheid en vertrouwen opbouwt. Door consistentie te waarborgen in alle communicatie-uitingen, creëer je een krachtige merkbeleving die blijft hangen bij je publiek.
  2. Een duidelijke identiteit: Een brand guide helpt je om je merkidentiteit scherp te definiëren. Het stelt je in staat om je unieke kenmerken en waarden te benadrukken, waardoor je je onderscheidt van concurrenten. Met richtlijnen voor logo-gebruik, kleurenpaletten, typografie en visuele stijl zorg je voor een herkenbare en coherente visuele merkuiting die je onderscheidt in de markt.
  3. Duidelijkheid voor alle ontwerpers, copywriters en marketeers: Een brand guide biedt duidelijkheid en consistentie voor alle professionals die betrokken zijn bij de ontwikkeling van je merkmaterialen. Ontwerpers weten precies hoe ze het logo moeten gebruiken, copywriters begrijpen de gewenste tone of voice en marketeers kunnen de merkboodschap effectief overbrengen. Dit voorkomt verwarring en inconsistentie in je branding-inspanningen.

Waarom is een consistente huisstijl zo belangrijk?

  1. Herkenbaarheid: Door consequent dezelfde kleuren en hetzelfde logo te gebruiken kan je doelgroep je makkelijker identificeren ongeacht het kanaal waarop ze je tegenkomen. Dit versterkt de merkbekendheid en zorgt ervoor dat je een blijvende indruk achterlaat.
  2. Betrouwbaarheid: Een consistent merk straalt professionaliteit en betrouwbaarheid uit. Het laat zien dat je merk oog heeft voor detail en zorg draagt voor hoe ze zich aan de wereld presenteert.
  3. Cohesie en samenhang: Consistentie zorgt ervoor dat alle communicatie-elementen als 1 geheel aanvoelen. Dit zorgt voor een samenhangende merkervaring. Alle interacties van het merk versterken elkaar en zorgen niet voor verwarring.
  4. Differentiatie: Een unieke huisstijl zorgt ervoor dat je jouw merk kan onderscheiden van de concurrentie. Het helpt om een top-of mind merk te zijn.

Praktische tips voor een brand guide

1. Training en bewustwording van het team

Zorg ervoor dat alle teamleden die betrokken zijn bij het creëren en delen van merkcommunicatie goed op de hoogte zijn van de brand guide. Organiseer trainingssessies om hen vertrouwd te maken met de richtlijnen en de redenen achter de keuzes in de huisstijl. Hierdoor zullen ze zich bewust zijn van het belang van consistentie en de rol die ze spelen bij het behouden van de merkidentiteit.

2. Implementatie in verschillende communicatiekanalen

Zorg ervoor dat de brand guide wordt toegepast op alle communicatiekanalen waarop je merk aanwezig is. Dit omvat je website, sociale media, drukwerk, presentaties en eventuele andere marketingmaterialen. Pas de kleuren, typografie, logo-gebruik en visuele stijl consequent toe, zodat je merk consistent en herkenbaar blijft, ongeacht het kanaal. Specifiek voor online kanalen kan je je ook een online brand guide opstellen.

3. Omgaan met uitzonderingen en flexibiliteit

Hoewel consistentie belangrijk is, kunnen er situaties zijn waarin enige flexibiliteit nodig is. Zorg ervoor dat je brand guide ruimte biedt voor uitzonderingen, zoals speciale gelegenheden, campagnes of partnerships. Definieer duidelijke richtlijnen voor het gebruik van afwijkende elementen, zodat ze nog steeds passen binnen de overkoepelende merkidentiteit.

4. Waarborgen van consistentie in externe communicatie

Niet alleen intern, maar ook bij externe partners en stakeholders is het belangrijk om consistentie te waarborgen. Maak de brand guide beschikbaar voor externe partijen die betrokken zijn bij het creëren van merkmaterialen, zoals freelancers, ontwerpbureaus of drukkers. Communiceer duidelijk over de verwachtingen en geef concrete voorbeelden om ervoor te zorgen dat externe communicatie ook in lijn is met de merkidentiteit.

Hulp nodig met je branding?