snelheid

De snelheid van jouw WooCommerce optimaliseren en verhogen

WooCommerce is een plug-in die je op jouw WordPress website kan gebruiken, en die van jouw website een webshop maakt.

Als jij WooCommerce al gebruikt, dan weet je dat de snelheid van je webshop belangrijk is. Een snelwerkende webshop stimuleert je verkoop en je conversies.

Als jouw webshop trager is dan die van je concurrent, dan is de kans groot dat je klanten verliest aan deze concurrent. Daarnaast heeft de snelheid van je pagina ook een belangrijke rol in de ranking in Google.

Daarom is het belangrijk dat jij de snelheid van jouw WooCommerce maximaal optimaliseert.

Wij geven je 10 tips om de snelheid van je WooCommerce webshop te verbeteren.

1. Upgrade je WooCommerce hosting

De juiste hosting provider kiezen is de eerste stap naar het optimaliseren van je WooCommerce snelheid.Hosting is waar al je WooCommerce bestanden worden opgeslagen. Het is dus belangrijk dat je een goed hosting platform hebt. Dat verhoogt de prestaties van je klanten.

Als je net begint raden we je aan om SiteGround te gebruiken. Ben je op zoek naar een alternatief? Dan raden we WP Engine of Hostinger aan.

2. Caching instellen voor je WooCommerce winkel

WooCommerce werkt bovenop WordPress en genereert automatisch pagina’s als iemand je website bezoekt. Dit betekent dat hoe meer mensen je website bezoeken, hoe langer je hostingserver bezet is. En dat kan vertraging opleveren.Caching helpt om dit probleem op te lossen. Het serveert je gebruikers een kopie van de pagina die het al heeft opgeslagen. Hierdoor blijven jouw serverbronnen vrij en is je website dus sneller.

Je kan caching toevoegen aan je WooCommerce met de plug-in WP Rocket.

3. Zorg dat je WooCommerce versie up-to-date is.

WooCommerce brengt regelmatig nieuwe versies uit. Deze nieuwe versies lossen oude problemen op, introduceren nieuwe functies én verbeteren ook de prestaties van jouw webshop.Het is dus belangrijk dat je altijd de nieuwste versie van WooCommerce gebruikt. Let er wel op dat je ook je WordPress altijd up-to-date houdt. Want WooCommerce vertrouwt op WordPress en het hele ecosysteem van je thema en plug-ins.

Zorg ook voor een volledige back-up van je webshop voordat je nieuwe updates gaat installeren.

4. Optimaliseer je productafbeeldingen

Om je bedrijf te laten groeien zijn productafbeeldingen noodzakelijk. Helaas kunnen deze afbeeldingen er ook voor zorgen dat je paginasnelheid vermindert. Zorg er dus voor dat je productafbeeldingen een kleine bestandsgrootte hebben, zonder dat ze beeldkwaliteit verliezen.

Je kan best je afbeelding optimaliseren voordat je ze uploadt in je WooCommerce. Met de meeste beeldbewerkingsprogramma’s, zoals bv Adobe Photoshop, kan je afbeeldingen speciaal voor het web exporteren.

Er bestaat ook een plug-in voor beeldcompressie, deze gaat automatisch de bestandgrootte van je afbeeldingen aanpassen. Hiermee ga je productafbeeldingen optimaliseren die je al naar je website hebt geüpload.

Wij raden de WordPress beeldcompressie plug-in EWWW Image Optimizer

5. Kies het juiste WooCommerce thema

Je kiest het thema dat jij het mooiste vindt. Logisch. Maar dat is niet altijd de juiste keuze. Bij het kiezen van een thema moet je kijken naar lay-out keuzes, kleurschema’s, maar ook naar WooCommerce ondersteuning. Voor functionaliteiten moet je plug-ins en extensies gebruiken. Als je een thema kiest met veel plug-ins, dan kan dat ook effect hebben op de snelheid van je website.

Het kiezen van het juiste thema kan dus een grote impact hebben op jouw webshop. Wij denken graag samen met jou mee welk thema bij jou past. Wil je snel een tip? Dan raden we de thema’s Astra of SeedProd

6. Vervang slecht gecodeerde plug-ins en extensies

Een pluspunt aan het gebruik van WooCommerce is dat je toegang hebt tot duizenden extensies en WordPress plug-ins. Maar het is wel erg belangrijk dat ze op de juiste manier gecodeerd zijn. Als dat niet het geval is, gaat je website veel trager werken.

Als je wilt weten of jouw website trager werkt door bepaalde plug-ins, dan kan je jouw website testen na het deactiveren van alle plug-ins. Als je merkt dat je website na het deactiveren plots sneller werkt, dan kan je ze één voor één terug activeren om uit te zoeken welke plug-in de boosdoener is. Vervang deze plug-in door een alternatieve optie.

7. Gebruik de nieuwste PHP-versie

Zowel WooCommerce als WordPress zijn geschreven met PHP als belangrijkste programmeertaal. Ook PHP brengt regelmatig een nieuwe versies uit, daarom is het belangrijk om steeds met de nieuwste PHP-versie te werken.WordPress hostingbedrijven schakelen niet altijd automatisch over op de nieuwste PHP-versie. Controleer dus regelmatig welke versie wordt gebruikt bij jouw website. Dat kan je doen door naar de pagina Tools > Site Health > Info te gaan.

8. Zet een DNS-level firewall aan

Een DNS-level firewall beschermt je webshop tegen kwaadaardige activiteiten. Het blokkeert verdachte verzoeken nog voordat ze je server bereiken. Denk bijvoorbeeld aan hackpogingen, die kunnen je website traag maken.Daarom is het belangrijk dat je een DNS-firewall op jouw website installeert. De beste WordPress beveiligingsplug-in op dit moment is Sucuri.

9. Gebruik een conversie optimalisatie tool

Gebruik jij ook pop-ups om bijvoorbeeld een korting te promoten? Dat kan zeker helpen. Maar het is belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Vaak zijn deze tools niet geoptimaliseerd voor snelheid en vertragen ze dus jouw website.

Daarom gebruik je best de juiste software. Denk bijvoorbeeld aan de plug-in Deze tool zet jouw bezoekers om in klanten. De tool voorziet slimme pop-ups, header en footer tools, aftelklok, … om bezoekers te overtuigen om een aankoop te doen. Zonder dat de snelheid van jouw website vertraagt.

10. Optimaliseer je WooCommerce database

WooCommerce gebruikt dezelfde database als je WordPress-installatie. Ze slaan allebei veel informatie op, die na verloop van tijd nutteloos wordt. Denk aan oude revisies, spam, … die in je database blijven staan.

Dit betekent dat je WordPress back-up plug-in er langer over gaat doen om een back-up voor te bereiden. En dat wil je vermijden. Gelukkig bestaan er tools om je database te optimaliseren. Wij raden WP Rocket Met deze tool kan je je database opschonen. Ga naar Instellingen > WP Rocket > Database. Selecteer de overbodige items die je wil verwijderen en klik op Wijzigingen opslaan en optimaliseren.

Extra hulp nodig om je WooCommerce webshop sneller te maken?

Voilà, nu kan je aan de slag om de snelheid van jouw WooCommerce te verbeteren en de prestaties van je website te verhogen.

Weet je nog steeds niet goed waar te beginnen? Kom dan gerust eens langs of plan een online meeting in.
Dan bekijken we samen waar wij jou kunnen helpen.

Benieuwd hoe jouw webshop het ervan af brengt? Vraag dan snel een gratis scan aan van je website/webshop.