Vermijd externe lettertypes

De impact van externe lettertypes op je website

Een belangrijk aspect van webdesign is de keuze van lettertypen. Veel ontwerpers kiezen voor externe lettertypes om hun website te verfraaien. Helaas kan het gebruik van externe lettertypen een negatief effect hebben op de snelheid van je website. We bespreken in deze blog enkele van deze nadelen.

Vertraging van de laadtijd

Externe lettertypes laden kan leiden tot een vertraging van enkele seconden in de laadtijd van je website. Dit komt doordat het laden van externe lettertypen afhankelijk is van de snelheid van de internetverbinding van de gebruiker. Als de internetverbinding van de gebruiker traag is, kan het laden van externe lettertypen nog langer duren. Dit kan leiden tot frustratie bij de gebruiker en een slechtere gebruikerservaring.

Verhoogd dataverbruik

Naast vertraging van de laadtijd zorgen externe lettertypes ook tot een verhoogd dataverbruik van je website. Externe lettertypes laden kost namelijk meer bandbreedte dan het laden van lettertypen vanaf je eigen server. Dit kan vooral een probleem zijn voor gebruikers met een beperkte databundel of een trage internetverbinding.

Beperkte compatibiliteit

Een ander nadeel van externe lettertypes is de beperkte compatibiliteit met oudere browsers. Niet alle browsers zijn in staat om externe lettertypen te laden en weer te geven. Dit kan leiden tot een verminderde weergave van de tekst op je website.

Als je toch gebruik wil maken van externe lettertypes is het belangrijk om te controleren of deze compatibel zijn met de browser die de gebruiker gebruikt. Dit kan extra tijd en moeite kosten bij het ontwerpen van je website, maar zo kan je verzekeren dat iedereen een goede gebruikerservaring heeft.

Betrouwbaarheid van externe lettertypen

Een ander nadeel van het gebruik van externe lettertypes is de betrouwbaarheid ervan. Wanneer je een extern lettertype gebruikt, ben je afhankelijk van de server waarop het lettertype gehost wordt. Als deze server niet beschikbaar is, kan dit ervoor zorgen dat het lettertype niet wordt geladen op je website. Dit kan leiden tot problemen met de weergave van de tekst en dus een slechtere gebruikerservaring.

Beveiligingsrisico

Een ander potentieel nadeel van externe lettertypes is het beveiligingsrisico dat ze met zich meebrengen. Doordat externe lettertypen worden geladen vanaf een externe server, kan deze server mogelijk kwaadaardige code bevatten die kan worden gebruikt om de bezoekers van je website te infecteren. Dit kan leiden tot ernstige beveiligingsproblemen voor zowel jou als de bezoekers van je website. Het is daarom belangrijk om alleen lettertypen te gebruiken van betrouwbare en beveiligde bronnen en om regelmatig te controleren op mogelijke beveiligingsrisico’s.

Inconsistentie

Externe lettertypes kunnen ook zorgen voor mogelijke inconsistentie in de weergave van tekst op verschillende apparaten en browsers. Hierdoor kan het voorkomen dat hetzelfde lettertype er anders uitziet op verschillende apparaten en browsers. Dit kan leiden tot een onprofessionele uitstraling van je website.

 

Hoewel externe lettertypen de visuele aantrekkingskracht van een website kunnen verhogen, zijn er verschillende nadelen verbonden aan het gebruik ervan. Externe lettertypen kunnen de laadtijd van een website vertragen, wat kan leiden tot een slechtere gebruikerservaring en frustratie bij de gebruiker. Bovendien zorgen externe lettertypen voor een verhoogd dataverbruik en zijn ze vaak niet compatibel met oudere browsers, waardoor de weergave van tekst verminderd kan worden. Het gebruik van externe lettertypen kan ook leiden tot betrouwbaarheids- en beveiligingsrisico’s, evenals inconsistentie in de weergave van tekst op verschillende apparaten en browsers.

Als webdesigner is het belangrijk om deze nadelen te overwegen voordat je besluit externe lettertypen te gebruiken. Het kan verstandiger zijn om te kiezen voor lettertypen die beschikbaar zijn op je eigen server en die compatibel zijn met de meest gebruikte browsers. Op deze manier kun je een snellere, betrouwbaardere en veiligere gebruikerservaring bieden aan de bezoekers van je website.