De basisregels van SEO

De basisregels van SEO

*SEO, of Search Engine Optimization, is de kunst en wetenschap van het verbeteren van je online aanwezigheid, zodat zoekmachines zoals Google je website hoger in de zoekresultaten plaatsen.   Voor lokale KMO’s kan SEO het verschil maken tussen zichtbaar zijn voor potentiële klanten of onopgemerkt blijven. Hier zijn enkele basisregels om je op weg te helpen  

1.      Keywords (Zoekwoorden) Onderzoek

Het begint allemaal met zoekwoorden. Welke termen zouden mensen kunnen gebruiken om jouw producten of diensten te vinden? Doe wat zoekwoordenonderzoek om de relevante termen te ontdekken. Je hoeft hiervoor geen dure tool te kopen, je kan al zoekwoordenonderzoek doen op Google. Zoek je product op Google, als je dan een beetje scrolt vind je de sectie “Meer om te vragen” en “gerelateerde zoekoopdrachten”, deze geven je al inspiratie naar wat mensen zoeken.  

2.     Optimaliseer je Website

Zorg ervoor dat je zoekwoorden op natuurlijke wijze in de titels, koppen, en inhoud van je website worden verwerkt. Dit helpt zoekmachines begrijpen waar je site over gaat. Hier geldt “overdaad, schaadt”, als je een zoekwoord te vaak gebruikt, zal Google je hierop afstraffen.  

3.    Google Mijn Bedrijf

Registreer je bedrijf op Google Mijn Bedrijf. Hierdoor wordt je bedrijf op Google Maps en in lokale zoekresultaten getoond. Dit is ook handig voor je klanten om de openingsuren en je adres te vinden.  

4.    Lokale Zoekwoorden

Gebruik zoekwoorden die specifiek zijn voor jouw locatie. Als je bijvoorbeeld een bakkerij in Peer hebt, gebruik dan zoekwoorden zoals “bakkerij in Peer” in je inhoud. De meeste mensen die op zoek zijn naar een lokaal bedrijf, zullen op deze manier zoeken.  

5.    Contentcreatie

Maak waardevolle, relevante en informatieve content voor je website. Dit helpt niet alleen bij SEO, maar trekt ook bezoekers aan. De meest gebruikte vorm van content creatie op websites zijn blogs, maar ook realisaties zijn interessant.  

6.    Linkbuilding

Bouw links op naar je website. Dit kunnen links zijn van andere lokale websites of sociale media profielen. Links helpen je website autoriteit op te bouwen.  

7.     Mobiele Vriendelijkheid

Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk is. Google geeft de voorkeur aan mobielvriendelijke sites en bezoekers gebruiken vaak hun smartphones om lokale bedrijven te vinden.  

8.    Technische Optimalisatie

Vergeet niet de technische aspecten van SEO, zoals de laadsnelheid van je site, sitemaps, en het gebruik van schema markup om zoekmachines meer informatie over je website en bedrijf te geven.  

9.    Beheer Reviews

Beheer klantrecensies op platforms zoals Google en Yelp. Positieve recensies kunnen je zichtbaarheid vergroten en klanten vertrouwen geven. Let erop dat je negatieve reviews niet negeert of verwijdert. Als je op een goede manier reageert, bouw je vertrouwen en een goede reputatie op voor je bedrijf.  

10.  Monitoring en Aanpassing

Houd je SEO-voortgang bij en pas je strategie aan waar nodig. SEO is geen eenmalige taak, maar een doorlopend proces.     Dit zijn enkele basisregels van SEO voor lokale KMO’s. Het is belangrijk om te onthouden dat SEO tijd kost en dat resultaten niet onmiddellijk zichtbaar zijn. Maar met geduld en consistentie kun je je online zichtbaarheid aanzienlijk verbeteren en meer potentiële klanten naar je bedrijf trekken.

Samenwerken met Creativitijd?

Jouw sterk digitaal verhaal begint bij ons.