Hoe verhoog je de zichtbaarheid van een nieuwe website

Concurrentieanalyse voor SEO-kansen

Voor een goede online zichtbaarheid is een slimme concurrentieanalyse erg belangrijk. Hoe kan jij boven jouw concurrentie uitkomen en je SEO-kansen maximaliseren?

 

1. Identificeer je rivalen

Begin met een lijst op te stellen met concurrenten die je wil analyseren. Focus niet alleen op directe concurrenten, maar ook op degenen die hoog scoren in zoekresultaten voor vergelijkbare zoekwoorden.

 

Hoe vind je jouw concurrentie?

 1. Definieer niche: Identificeer bedrijven met vergelijkbare producten/diensten.
 2. Google zoekopdrachten: Zoek belangrijke zoekwoorden in je niche en bekijk topposities.
 3. Lokale analyse: Identificeer concurrenten bij jou in de buurt.
 4. Luister naar klanten: Check reviews voor genoemde alternatieven.
 5. Klantenfeedback: Analyseer feedback voor genoemde alternatieven.
 6. Blijf actueel: Houd je lijst up-to-date voor veranderende concurrentie.

 

2. Analyseer hun zoekwoorden

Welke zoekwoorden domineren de content van je concurrenten? Gebruik tools zoals SEMrush of Ahrefs om hun topzoekwoorden te achterhalen. Ontdek waar ze goed op scoren en waar nog kansen liggen.

 

Tips om zoekwoorden te analyseren

 1. Gebruik SEO Tools: Maak gebruik van tools zoals SEMrush of Ahrefs om de organische zoekwoorden van concurrenten te achterhalen.
 2. Bestudeer Website Content: Analyseer de inhoud van de website van concurrenten. Zoek naar herhaalde thema’s en focuswoorden.
 3. Google Zoekopdrachten: Voer gerichte Google-zoekopdrachten uit voor producten/diensten vergelijkbaar met die van jou. Bekijk de topposities.
 4. Analyseer Advertenties: Kijk naar Google Ads-campagnes van concurrenten voor aanvullende zoekwoorden waar zij op richten.
 5. Verken Gerelateerde Zoekopdrachten: Gebruik Google om gerelateerde zoekopdrachten van concurrenten te identificeren.
 6. Social Media Onderzoek: Analyseer sociale media-berichten van concurrenten. Sociale content kan inzicht geven in populaire termen.
 7. Google Trends: Gebruik Google Trends om te zien welke zoekwoorden in jouw branche momenteel in populariteit toenemen.

 

 

3. Bekijk hun content strategie

Analyseer de soorten content die je concurrenten communiceren. Zijn het blogposts, video’s, infographics? Bepaal welke content het meest wordt gewaardeerd door hun publiek en waar er nog mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf.

 

4. Technische SEO analyse

Evalueer de technische aspecten van de websites van je concurrenten. Laadt hun site snel? Is deze mobielvriendelijk? Hoe is hun site architectuur? Verbeteringen op technisch gebied kunnen je SEO-ranking aanzienlijk beïnvloeden.

 

Google PageSpeed Insights

Google PageSpeed Insights is een tool van Google waar je de technische aspecten van een website kan nakijken. De tool geeft je een score op een schaal van 0-100, zowel voor mobiel als voor desktop. Het geeft ook weer waar de website punten verliest en hoe je deze kan verbeteren.

 

 

Google PageSpeed Insights

5. Sociale media en online reputatie

Om de concurrentie voor te blijven, is het belangrijk om te begrijpen hoe jouw rivalen presteren op sociale media. Welke platforms gebruiken ze actief en hoe gaan ze om met hun publiek? Een grondige analyse van de frequentie en inhoud van hun posts, én de interactie met volgers, geeft waardevolle inzichten in hun digitale strategie.

 

Een andere belangrijke overweging is de online reputatie van je concurrenten. Onderzoek beoordelingen op platforms zoals Google Reviews, Yelp of andere relevante beoordelingssites. Positieve recensies versterken niet alleen het vertrouwen van potentiële klanten, maar kunnen ook indirect bijdragen aan een betere ranking in zoekmachines. Google waardeert namelijk positieve interacties met klanten, wat zich vertaalt in een verhoogde online zichtbaarheid.

 

6. Identificeer kansen en leer van fouten

Gebruik de verzamelde gegevens om kansen te identificeren. Welke zoekwoorden kun je benutten? Welke content ontbreekt in jouw niche? Leer ook van fouten, vermijd strategieën die niet effectief lijken voor je concurrenten.

Samenwerken met Creativitijd?

Jouw sterk digitaal verhaal begint bij ons.