E-mailmarketing kan zeer effectief zijn, maar het is frustrerend wanneer je zorgvuldig samengestelde e-mails in de spamfolder belanden. Gelukkig zijn er concrete stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat jouw berichten daadwerkelijk de inbox van je ontvangers bereiken.
Waarom belanden mijn mails in de spamfolder?
Veel e-mails belanden in de spamfolder omdat spamfilters proberen ongewenste of schadelijke berichten te onderscheppen. Deze filters baseren zich op verschillende factoren, zoals de inhoud van je e-mail, de afzenderreputatie, en de frequentie van verzenden. Begrijpen hoe spamfilters werken is de eerste stap naar het vermijden van de spamfolder.
Wat zijn spamfilters en hoe werken ze?
Spamfilters scannen e-mails op zoek naar verdachte signalen zoals te veel ‘spammy’ woorden (zoals “gratis” of “koop nu”), gebrek aan authenticatieprotocollen, of te veel ongeopende e-mails. Ze analyseren deze elementen en beoordelen het risico dat een e-mail ongewenst is. Bij twijfel plaatst de filter het bericht in de spamfolder, zodat de ontvanger niet wordt blootgesteld aan mogelijke schadelijke content.
Wat is een goede ‘spam complaint rate’?
Een ‘spam complaint rate’ geeft het percentage aan van je e-mails dat door de ontvangers als spam wordt gemarkeerd. Een goede spam complaint rate ligt tussen de 0,1% en 0,3%. Een hogere ratio kan leiden tot een slechtere reputatie, wat je afleverbaarheid en e-mailcampagnes negatief beïnvloedt.
Tips om uit de spamfolder te blijven
1. Zorg ervoor dat je toestemming hebt van je ontvangers (double opt-in)
Zorg ervoor dat je e-maillijst alleen mensen bevat die bewust hebben gekozen om jouw e-mails te ontvangen. Double opt-in vraagt nieuwe abonnees om hun e-mailadres te bevestigen via een e-mail, wat helpt om de lijst schoon te houden en onbedoelde inschrijvingen te voorkomen. Je gaat waarschijnlijk zien dat de inschrijvingen minder vlot binnenlopen, maar de mensen die zich inschrijven zijn vaker écht geinteresseerd.
2. Gebruik authentieke e-mailprotocollen zoals SPF, DKIM en DMARC
SPF (Sender Policy Framework) controleert of een e-mail verzonden wordt vanaf een server die gemachtigd is om namens een bepaald domein te verzenden. Hierdoor wordt voorkomen dat spammers jouw domein gebruiken om ongewenste mails te versturen.
DKIM (DomainKeys Identified Mail) voegt een digitale handtekening toe aan de headers van e-mails. Deze handtekening wordt gevalideerd door de ontvangende server, waardoor de integriteit en echtheid van de e-mail kunnen worden bevestigd.
DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance) is een e-mailverificatieprotocol dat werkt in combinatie met SPF en DKIM. Het helpt domeineigenaren controle te krijgen over wat er gebeurt met hun e-mails die SPF- of DKIM-controles niet doorstaan. DMARC zorgt ervoor dat ontvangers e-mails kunnen afwijzen of in quarantaine kunnen plaatsen als deze niet voldoen aan de verificatierichtlijnen van de domeineigenaar. Dit helpt phishing en spoofing tegen te gaan, en biedt ook rapporten over mislukte verificaties om misbruik in de gaten te houden.
3. Vermijd het gebruik van woorden die vaak geassocieerd worden met spam
Spamfilters houden van woorden zoals “gratis” of “nu kopen”. Gebruik ze met mate of helemaal niet, zodat je e-mails minder kans hebben om als spam te worden aangemerkt. Focus in plaats daarvan op waardevolle, overtuigende taal.
4. Houd je e-maillijst schoon en up-to-date
Verwijder regelmatig e-mailadressen van mensen die nooit je e-mails openen. Dit zorgt ervoor dat je alleen naar betrokken ontvangers stuurt, wat de kans vermindert dat je e-mails worden gemarkeerd als ongewenst. Begin bijvoorbeeld bij de mensen die de laatste 12 maanden geen mails meer hebben geopend. Vergeet ook niet naar de bounces te kijken, dit zijn mail die niet afgeleverd konden worden.
5. Bied duidelijke uitschrijfopties aan
Het moet voor abonnees eenvoudig zijn om zich uit te schrijven als ze geen interesse meer hebben. Dit helpt om frustratie te verminderen en voorkomt dat ze je e-mails als spam markeren.
6. Houd je e-mailinhoud relevant en waardevol voor de ontvanger
Stuur inhoud die aansluit bij de interesses van de ontvangers. Gebruik gepersonaliseerde inhoud die waardevol is voor hen, waardoor ze meer geneigd zijn je e-mails te openen en niet als ongewenst te beschouwen.
7. Segmenteer je doelgroep
Segmenteer je e-maillijst op basis van interesse, gedrag of demografie. Door gerichte e-mails te sturen, verbeter je de relevantie en vermindert de kans dat je e-mails als spam worden gemarkeerd.
8. Zorg voor een goede frequentie van versturen
Stuur e-mails op een consistente maar niet storende basis. Te veel e-mails kunnen mensen irriteren, terwijl te weinig je merk in de vergetelheid kan brengen. Bied je abonnees de optie om de frequentie aan te passen. Bijvoorbeeld 1 keer in de week of 1 keer in de maand…
Wanneer je ziet dat je abonnees minder vaak je mails openen, kan dit een teken zijn dat je te vaak stuurt.
9. Zorg voor duidelijke onderwerpen
De onderwerpregel is het eerste dat je lezer ziet, hier word de keuze gemaakt of de mail geopend wordt of niet. Schrijf onderwerpregels die aantrekkelijk zijn en de aandacht trekken, maar die ook duidelijk maken wat de ontvanger kan verwachten. Vermijd overdreven promotionele taal die spamfilters triggeren.